mszp.hu | Belföld | közlemény honvédelem
2014. június 28. 10:33

Demeter Márta közleménye

A szarajevói merényletről és a vasfüggöny lebontásáról.

Szarajevói merénylet:

Ma 100 éve történt az első világháború gyújtópontját jelentő esemény, a szarajevói merénylet.
Az emberiség történetének első globális méretű konfliktusa vette így kezdetét, az első totális háború, mely az egész XX. századra rányomta bélyegét.

Legyen ez intő példa, a túlfeszített nemzeti öncélúság hiábavalóságára, és arra, hogy a délibábokat kergető nagyhatalmi gőg milliók életét sodorhatja veszélybe.

Ezen az évfordulón számot vetünk a XX. század rengeteg katonai és polgári áldozatot követelő konfliktusainak következményeivel, hogy remélhetőleg végleg lezárhassunk egy korszakot.

A XXI. században mindannyiunknak látnunk kell, hogy a béke és biztonság garanciája az európai népek közös hazája, az Európai Unió, és az észak-atlanti szövetség, a NATO.

Vasfüggöny lebontására:

Tegnap 25 éve omlott le a vasfüggöny Magyarország határán, amikor Horn Gyula akkori magyar külügyminiszter és osztrák kollégája, Alois Mock szimbolikus gesztussal közösen átvágták a határon felállított drótkerítést.

Ez az évforduló is alkalom arra, hogy tiltakozzunk az Orbán-rezsim új hidegháborús politikája ellen, amely hazánkat folyamatosan karanténba zárja Európa közepén!

Nem engedjük, hogy a Fidesz új vasfüggönyt húzzon fel hazánk köré!

Demeter Márta
a Külügyi bizottság tagja