2012. július 14. 09:56

Demokrácia mint érték a 21. században

„Az Európai Szocialisták Pártjának (PES) Elvi Nyilatkozatában a demokrácia, mint érték elsőként szerepel.” – ezekkel a szavakkal nyitotta meg az ECOSY nyári táborát dr. Gurmai Zita, az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének elnöke 2012. július 13-án Savudrijában. Az ECOSY, az Európai Szocialisták Pártjának Ifjúsági Szervezete. Gurmai Zita mellett nyitóbeszédet mondott Sergei Stanishev, a PES elnöke, illetve a horvát, szociáldemokrata miniszterelnök Zoran Milanović. Emellett a megnyitón beszédet mondott még Kaisa Penny, az ECOSY elnöke valamint Thomas Maes, az ECOSY főtitkára. A tábor célja az aktív párbeszéd folytatása a szocialista értékekről, amelyek közül kiemelt figyelmet fordítanak a demokrácia védelmére, amely manapság veszélybe került egyes tagállamokban.

„A demokrácia manapság biztosítva van, és egyébként is vannak fontosabb gondjaink- hangzik el egyre gyakrabban ez a mondat Én nem értek egyet! A demokrácia, éppen úgy, mint a társadalmi nemek közötti egyenlőség, sosem nyilvánítható biztosítottnak és a 21. században is ugyanúgy küzdeni kell érte.”- hangsúlyozta a szocialista politikus. Ezen kívül utalt a jelenlegi tendenciákra Európában, amely során egyes kormányok igyekeznek felborítani az egyensúlyt, és az ellenzék, illetve az állampolgárok beleegyezése nélkül dönteni minden kérdésben.

„A demokráciában az állampolgárokat a döntésekbe egyenlő módón kell bevonni.” Azonban miben is áll ez az egyenlőség, amikor a nők még jelenleg is azzal küzdenek, hogy nincsenek kellőképpen képviselve a döntéshozatalban? Az európai országok parlamentjeiben a nők csupán 24%-ban, a kormányokban pedig 26%-ban vannak jelen. „A 21. század egyik nagy kihívása, a női részvétel növelése ezen a területen. Hogyan? Kötelező intézkedésekkel. Gondolok itt a kvóta-rendszerre. Norvégiában, mióta ez a rendszer bevezetésre került, és 40% feletti a nők aránya, a politikai döntéshozatal pozitív irányba változott.” – emelte ki Gurmai Zita.

A másik kulcskérdés a képviselőasszony véleménye szerint a gender témák előtérbe helyezése. Melyek közül a legfontosabbak a fiatal nők munkanélküliségének problémája, a gyermekgondozás és a nők és férfiak keresete közötti különbségek.

„Számunkra, mint progresszíven gondolkodók számára, az Európai Unió mindig többet jelentett egy gazdasági tervnél. Az Unió értékei jelölték ki az együttműködésünk határait, és csak ezeket alapul véve építhetünk egy erős gazdasági és politikai uniót. Ami pedig csak rajtunk múlik, hogy olyan értéket, mint a demokrácia, valódi, progresszív tartalommal töltünk meg, hogy valóban megvalósítsuk a képviseletet és a részvételt az állampolgárok számára. Dolgozzunk rajta közösen!” – zárta beszédét Gurmai Zita.