mszp.hu | Belföld
2020. október 05. 20:24

Demokrácia őröket kell toborozni és eloszlatni a félelmet

Demokrácia őröket kell toborozni és eloszlatni a félelmet
Az MSZP ún. demokrácia őrök, azaz ellenzéki szavazó biztosok jelentkezését várja a 2022-es választásra, biztosítandó hogy minden szavazókörben legyen legalább egy, de inkább két ellenzéki delegált.

Eközben küzdenek a közmunkások bérének megemeléséért és csiszolják a párt választási programját a ’22-es kormányváltásra - erről beszélt Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese kedd reggel az ATV Start című műsorában.

A legutóbbi önkormányzati választáson és a 2018-as országgyűlésin is az MSZP volt az a párt, amelyik a legtöbb demokrácia őrt tudta delegálni a szavazókörökbe. „Most is azon vagyunk, hogy minél több embert tudjunk mozgósítani, de ugyanez a feladata a többi ellenzéki pártnak is” – jelentette ki Komjáthi Imre.

Elmondta, a kistelepüléseken, ahol „mindenki ismer mindenkit”, nehéz felvállalni ezt a szerepet egy ott lakónak, hogy odaül a „helyi fideszes kiskirály által delegáltak mellé”, mivel fél a retorziótól. „Ez történt 2018-ban, de 2016-ban is. A közmunkás szakszervezettel már akkor is éreztük azt, hogy befolyásolják, zsarolják és megfélemlítik őket. Ugyanez a helyzet a szavazóköri biztosokkal, azt látják, hogy nem kapnak munkát, ha nyíltan felvállalják, hogy hova tartoznak”.

A szocialista politikus kiemelte, éppen ezért nagyon fontos időben kezdeni a 2022-es választásokra a toborzást, „hiszen Mohácson is látható volt, hogy ment a láncszavazás, az emberek buszokkal való szállítása és a sorozatos visszaélések”.

Kérdésre, hogy 2022-ben mitől nem fognak majd félni jelentkezni, az MSZP elnökhelyettese így fogalmazott: „Minél közelebb leszünk a választáshoz és minél inkább az lesz az érzete az embereknek, hogy van eseély váltani, (…)  annál inkább fel fognak bátorodni”.

Orbán Viktor bejelentésére, hogy jövőre emelni kell a közmunkások bérét, Komjáthi Imre emlékeztetett, „2012-ben volt az első éhségmenet, amikor már felhívtuk a figyelmet arra, hogy milyen rossz az országban a helyzet, 2013-ban pedig már az ország 12 pontjáról indultak közmunkás menetek”.

Hangsúlyozta, 2010-ben, még a kormányváltáskor, nettó 60.800 forint volt a közmunkás bér, most 2020-ban 54.000 forint a nettó, mivel azóta még meg is adóztatták, és így már végképp nem elég semmire. Hozzátette, „Mi sem segélyalapú társadalomban hiszünk.

Mi is abban hiszünk, hogy aki tud és akar, dolgozzon, mert mindenkinek az a jó. Munkát, kenyeret – ezt kell biztosítani az embereknek. A közmunkásoknak pedig meg kell adni a mindenkori szakképzetlen minimálbért”.

A munkavállalók kilátásairól a járvány sújtotta gazdaságban elmondta, a szakszervezetek szerint a jövőben a munkahely megtartás fontosabb lesz még a béremelésnél is. „Ezen persze segíthetne a kormány, ha megtérítené az emberek kieső bérének 80 százalékát, mint más országokban. Így a munkaadók még akár emelhetnék is a béreket”.

Kérdésre, hogy a volt kormánytagokból álló szakértői V21 csoport új, nemzeti minimumprogramját igénybe veszik-e majd, Komjáthi Imre emlékeztetett, „A Magyar Szocialista Párt is letett egy programot az asztalra. A mi programunk elsősorban az elesettekre, a dolgozókra, munkavállalókra, szakszervezetekre és a nyugdíjasokra fókuszál. Olvasva a V21 programját, azt kell, hogy mondjam, a két program elég közel áll egymáshoz, ámbár mi szakítunk a neoliberális gazdaságpolitikával”. Megköszönte a V21 politikusainak munkáját és elmondta, most arra van szükség, hogy a pártok csiszolgassák a saját programjaikat, és amikor mindenki elkészült, össze kell majd fésülni azokat, hogy összeálljon a közös ellenzéki program.

 

Kapcsolódó párttagok