mszp.hu | Belföld, Külföld
2019. szeptember 15. 12:42

Demokrácia: Szabad városoknak szabad felhasználású forrásokat!

Demokrácia: Szabad városoknak szabad felhasználású forrásokat!
Sajtótájékoztatón mutatta vasárnap délelőtt be az MSZP részéről Ujhelyi István, európai parlamenti képviselő és Csőzik László az Összefogás érdi polgármesterjelöltje az ENSZ Demokrácia Napján azt az ambiciózus infrastrukturális- és közlekedés-fejlesztési valamint bérlakás-programot, amelyre közvetlen uniós forrásokat szereznek az Összefogás képviselői.
Ujhelyi István bevezetőjében arról beszélt, hogy az Összefogás megteremti annak lehetőségét, hogy a polgárok közvetlenül tudjanak beleszólni abba, mire költsék az önkormányzatok az Összefogás által megszerezni kívánt uniós többletforrásokat.
 
„Bevonjuk az embereket a döntések meghozatalába (…), hogy a támogatásokat olyan célokra használjuk fel, amit elvár tőlünk a magyar lakosság! (…) A mai nappal európai parlamenti képviselőként online konzultációt indítok: Te mire fordítanád, Te mire költenéd az európai uniós fejlesztési forrásokat? címmel.
 
Várjuk Magyarország összes településéről az emberek véleményét, hogy mire költsük a következő 7 év fejlesztési milliárdjait, amelyeket a polgárok szociális, oktatási és egészségügyi céljaikra használhatnak fel!” Ujhelyi hozzátette „A szabad települések, szabadon használhatják fel a forrásokat: ez a legfontosabb!”
 
Bemutatkozójában Csőzik László érdi ellenzéki polgármesterjelölt elmondta, ő látatlanban is tudja, mit válaszolnának a kérdőívben az érdiek, majd ismertette az Összefogás hármas irányadó javaslatsorát az agglomerációs körzetekre, amely azonban Érdre, mint a legfiatalabb magyar megyei jogú városra, különösképpen alkalmazandó.
 
„Minden egyes magyar település érje el az infrastrukturális minimumot, ahol a belső úthálózat kiépített, vannak járdák, felszíni vízelvezetés és minden a normális mederben halad. Ki kell építeni a közösségi és kötöttpályás közlekedést, hiszen rengetegen ingáznak a fővárosba az utakon, másfélórás dugók közepette, valamint helyzetbe kell hozni és helyben tartani a fiatalokat és a szociálisan leszakadók támogatása érdekében be kell indítani a bérlakás-programot” – mondta Csőzik.
 
Az ellenzéki polgármester-jelölt azt is hozzátette „(…) Ezen keresztül az önkormányzatok szabadon tudnak dönteni a források felhasználásáról. Ezek a források az Unióból közvetlenül lehívhatók lesznek, a helyi vállalkozók jobb áron, jobb minőségben és több műszaki tartalommal rúgnak majd labdába.”
 
Ujhelyi István kitért a közvetlen uniós forráslehívó lobbi-tevékenység pillanatnyi állására is. „Frans Timmermans (aki továbbra is a bizottság első alelnöki posztjának egyetlen jelöltje – a szerk.) megerősítette, hogy az új Bizottság tervezi, hogy a kérésünknek megfelelően növeli azoknak az alapoknak a mennyiségét, azoknak a forrásoknak a nagyságát, amelyeket közvetlenül megpályázhatnak.” 
 
Végezetül az MSZP európai parlamenti képviselője elmondta: „A következő héten látni fogják, hogy miközben a magyar kormányzat az elmúlt hosszú évek demokrácia-feldúlása miatt éppen szégyenteljesen a vádlottak padján ül Brüsszelben, az ún. 7. cikkelyes, jogállamiság megsértésével kapcsolatos, eljárásban, addig mi a jövőről szeretnénk gondoskodni, ezért tárgyalunk a Bizottsággal közvetlenül az európai uniós forrásokról!” 

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21