MTI/mszp.hu | Belföld, Gazdaság, Külföld | gyász parlament
2017. december 11. 17:19

Demokráciában a nép akaratából kormányoznak - Országgyűlés

Ülésezett a parlament.

Megemlékezés

Kövér László házelnök megemlékezett arról, hogy a közelmúltban életének 63. évében elhunyt Devánszkiné Molnár Katalin, az MSZP volt országgyűlési képviselője. A 2002-ben parlamentbe került politikus egész életét a közszolgálatnak szentelte: a XVII. kerületben volt előbb önkormányzati képviselő, majd polgármester, azt követően pedig a Fővárosi Önkormányzat képviselője volt - közölte.

Demokráciában a nép akaratából kormányoznak

Kunhalmi Ágnes azt firtatta, hogy az egy erős, büszke nemzetállamnak számít-e, ahol minden harmadik gyerek éhezik, hét év alatt duplájára nőtt a kórházi fertőzések száma, 50 ezer gyereket raktak ki az iskolából és az ország fele nettó százezer forint alatt keres.

Ha ez az Isten kegyelméből történő jobboldali kormányzás mérlege, akkor sürgősen kongassák meg a vészharangokat - hangoztatta.

Demokráciában nem Isten kegyelméből, hanem a nép akaratából kormányoznak - mondta.

Szerinte azonban még a nép akaratára sem hivatkozhatna a nagyobbik kormánypárt, mert 2014-ben az ország több mint 55 százaléka nem a Fideszre szavazott. Elmondta, ha kormányra kerülnek, kikiáltják a negyedik köztársaságot.

Hogyan akarják garantálni az alacsony keresetű egészségügyi dolgozók béremelését?

Szakács László "hidegzuhanyként" értékelte a legutóbbi egészségügyi béremelést, mert - mondta - a garantált bérminimum alatt keresőknek nem nyújtott semmit a kormány, ők ugyanis, akik az egészségügyben a legkevesebbet keresik, forintra ugyanannyit visznek haza, mint előtte.

Ez játék a jövedelmekkel, a betegek életével, az egészségüggyel - jelentette ki, hozzátéve: ezután még többen mennek majd külföldre. Hogyan akarják garantálni az érintett 15-16 ezer egészségügyi dolgozónak a béremelést? - kérdezte.

Drámai módon nőttek az egyenlőtlenségek

Gúr Nándor arról beszélt, hogy drámai módon nőttek az egyenlőtlenségek, aki a szegény volt, még szegényebb lett, "a pereputty azonban dőzsöl".

A fiataloknak olyan országot kell építeni, ahol boldogulni tudnak, az időseknek pedig tisztességes nyugdíjat kell adni - mondta, kijelentve azt is: nem lehet százezer forint alatti nettó Magyarországon.

Azt is kérdezte, miért nem változtatták meg a munka törvénykönyvét a dolgozói biztonság érdekében.

Mit tettek a Modern városok program felgyorsításáért?

Varga László emlékeztetett arra, hogy az elmúlt három évben komoly ígéretdömping volt a Modern városok program keretében, de szerinte csak azt ígérték meg a helyieknek, ami uniós forrásokból járna is nekik.

Azt mondta, 3388 milliárd forintnak csak alig több mint 10 százaléka érkezett meg - elsősorban uniós forrásból - szeptember közepéig. Mit tettek a beruházások felgyorsításáért? - kérdezte.

Miért zavarja a fideszeseket az ételosztás?

Bangóné Borbély Ildikó szerint a fideszes elitet évről évre zavarja, hogy a rászorulók egyre hosszabb sorokban várakoznak ételért az ünnepekkor, ezért be akarják tiltani annak osztását közterületen.

Kifogásolta azt is, hogy a Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára hétvégén Vácon rászorulóknak burgonyát osztott, de nem nevezte meg, milyen forrásból biztosították azt.

Miért nőtt a minimálbérre kivetett járulékteher?

Gúr Nándor arról beszélt, hogy az alacsony jövedelmi sávba tartozók helyzetét az elmúlt hét évben megnehezítették. Miért sokkal magasabb a minimálbérre kivetett járulékteher, mint hét-nyolc évvel ezelőtt? - kérdezte.

A képviselő arra is kíváncsi volt, hogy miért nem kaptak 2014-ben a jogosultak nyugdíjprémiumot. Hangsúlyozta, hogy a gazdasági növekedés akkor is meghaladta a 3,5 százalékot és tartható volt az államháztartási egyenleg.

Miért torzítják a munkaerőpiaci felméréseket?

A kérdések sorát nyitó Gúr Nándor azt mondta, hogy a foglalkoztatási adatokról készült statisztikákban csúsztatások vannak. Miért torzítanak, miért nem végeznek tisztességes munkaerőpiaci felméréseket - kérdezett.

Hogyan lépnek fel az illegális gyorsulási versenyek ellen?

Józsa István azt mondta, hogy a fővárosban, azon belül is a III. kerületi Szentendrei úton évek óta illegális gyorsulási versenyek zajlanak. Hangsúlyozta, hogy egy ilyen versenynek korábban halálos áldozatai is voltak.

Pusztán kamerarendszerrel nem oldható meg a probléma - nyomatékosított a politikus, aki közösségi kampányt és fokozottabb rendőrségi ellenőrzést javasolt.