MTI/mszp.hu | Belföld, Gazdaság, Külföld | parlament
2016. október 24. 18:54

Demokratikus politika nem szemezgethet a hősök között

"Bárkinek bármennyire is kínos, az 1956-os gondolatok baloldali és szocialista eszmék". Ülésezett a parlament.

Demokratikus politika nem szemezgethet a hősök között

Hiller István napirend előtti felszólalásában azt mondta, helyes, ha a közvélemény megismeri a pesti srácokat, de napnál is világosabb, Nagy Imre és társai nélkül nincs 1956. Közölte, nem tartja véletlennek és nem tetszik neki, hogy a forradalom politikai vezetőit nem, vagy alig emlegették a forradalom 60. évfordulóján tartott megemlékezéseken. Demokratikus politika nem szemezgethet a hősök között - fogalmazott, megjegyezve: szégyenteljesnek tartják a történelem tudatos átfestését.

Az politikus szerint bárkinek bármennyire is kínos, az 1956-os gondolatok baloldali és szocialista eszmék. Azt mondta, ami a Népszabadsággal történt, az a sajtószabadság, tehát a magyar szabadság csorbítása. Szerinte az '56-osok kárhoztatnák a mostani kormányzati politikát.

A pedofíliával vádolt bicskei igazgató kitüntetéséről

Bangóné Borbély Ildikó a pedofíliával vádolt bicskei gyermekotthon igazgatójának állami kitüntetését tette szóvá. Mint felidézte: augusztus 20. alkalmából az intézmény vezetője bronz érdemkeresztet vehetett át Lázár Jánostól. A kitüntetés átvétele után alig egy hónappal felfüggesztették az igazgatót, akit nem először vádolták meg gyermekek molesztálásával - emlékeztetett, és több konkrét példát hozott. Hogyan terjeszthette fel Balog Zoltán kitüntetésre? Annyira dilettáns ez a kormány, hogy bárkit kitüntet, akit felterjesztenek? - kérdezte.

Hogy áll a tusványosi faházprojekt?

Kiss László túlárazottnak nevezett egy Tusnádfürdőn megvalósuló faházprojektet, értékelése szerint az ügy felveti a hűtlen kezelés gyanúját. Mint mondta, 180 fős férőhelybővítést ígértek, de csak három nyolcfős ház szerepel a projektben, és eltér a jelzett költségigény és az önkormányzati építési engedélyben szereplő összeg. Az ellenzéki politikus azt is bírálta, hogy 2015 májusára nem készült el a beruházás és meghosszabbították a határidőt. A Bethlen Gábor Alap felelősségét firtatta.

Felülvizsgálják a letelepedési-kötvényprogramot?

Demeter Márta azt mondta, hogy a kabinet az elmúlt másfél évben a menekültekkel szembeni gyűlöletkeltésre alapozta a politikáját, miközben "a Fideszhez köthető körök" százmilliárdokat keresnek a letelepedési államkötvényeken. A magyar államnak eddig több mint ötmilliárd forint vesztesége származott a kötvényekből, a haszon pedig offshore cégeken keresztül "fideszes haverokhoz" kerül.

Kapott-e utasítást a Nemzetgazdasági Minisztérium a letelepedési-kötvényprogram felülvizsgálatára, mikor készül el az ügyben a jelentés és a kérdést mikor veszi napirendre a kormány - kérdezte.

Mikor kapnak általános emelést a nem pedagógus végzettségű segítő munkatársak?

Harangozó Gábor azt mondta, hogy a 2016-os pedagógusbérek nagyjából tíz százalékkal alacsonyabbak a korábban ígértnél, ugyanis az emelési programot a kormányzat úgy módosította, hogy a számítási képletből kivették a minimálbér hatását. A közoktatásban eközben jól érezhető a bérfeszültség, ugyanis nem átfogó az életpályamodell, majd százezer embert hagytak ki bármiféle emelésből - mondta. Mikor kapnak általános emelést a nem pedagógus végzettségű segítő munkatársak? - tette fel a kérdést.

Tényleg kézivezérli a KEHI-t, Miniszterelnök Úr? 

Az azonnali kérdések sorát nyitó Kunhalmi Ágnes arról beszélt, hogy a Társaság a Szabadságjogokért két év pereskedés után szerezte meg az adatokat a Miniszterelnökségtől arról, hogy a miniszterelnök személyesen rendelt el soron kívüli kormányzati ellenőrzést a Norvég Civil Támogatási Alapból támogatott civil szervezetekkel szemben. A kormányfő viszont 2015. februárjában a Frankfurter Allgemeine Zeitungban arra a kérdésre, hogy csak a véletlen műve volt-e, hogy a civil szervezetek működését taglaló beszéde után hatósági eljárás indult az egyik érintett ellen, azt a választ adta, hogy "most hallom először" - emlékeztetett a politikus. A képviselő azt kérdezte a kormányfőtől, hogy miért hazudott. 

Találkozott-e a miniszterelnök Ghaith Pharaonnal?

Harangozó Tamás a Ghaith Pharaon szaúdi üzletemberrel való kapcsolatairól kérdezte Orbán Viktort. Mint kifejtette: hírek szerint a férfit a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és az Europol is körözi fegyverkereskedelem finanszírozásában érdekelt pénzintézetek bedöntése miatt, és terrorizmus finanszírozásában is érintett. Tényként említette, hogy Orbán Viktor veje, Tiborcz István, illetve a Külgazdasági és Külügyminisztérium a kereskedőházán keresztül üzleti kapcsolatban áll Ghaith Pharaon érdekeltségével.
 
Ha ez igaz, akkor mindez a képviselő szerint alapjaiban kérdőjelezi meg, hogy Orbán Viktor betöltheti-e a miniszterelnöki posztot. Orbán Viktortól "konkrét és komoly" választ várva azt kérdezte: találkozott-e személyesen Pharaonnal, lát-e nemzetbiztonsági kockázatot abban, hogy a terrorizmus finanszírozásával kapcsolatba hozott férfival "a miniszterelnök családja és a külügy üzletel".

Mennyi tragikus esetnek kell még történnie az egészségügyben?