Devizahitelek: az Orbán-kormány a hibás

Egy átlagos frankhiteles 2010 tavaszáig jobban járt, mintha forintkölcsönből vette volna meg a lakását. Akkor azonban Kósa Lajosnak, Szijjártó Péternek és Matolcsy Györgynek köszönhetően bedőlt a forint, fordult a kocka. A nemzeti bank (MNB) számításai szerint a hitelfelvételtől számítva mára több mint 70%-kal nőttek a svájci frank alapú hitelek adósainak terhei.

2013-ban az MNB adatai szerint a svájci frank átlagos árfolyama 241 forint volt. Összehasonlításképp: 2011-ben az éves átlagárfolyam még nem érte el a 227 forintot, 2010-ben pedig a 200 forintot sem. Ez azt jelenti, hogy a bedőlt devizahitelek problémáját elsősorban az Orbán-kormány hibás gazdaságpolitikája okozta.

Egy elemzés szerint 31,5 százalékban a forint euróval szembeni gyengülése okozta a frankárfolyam növekedését. Azaz a kétharmad közvetlenül felelős az egyharmadért, de a külföldről begyűrűző negatív gazdasági hatások kivédéséért sem tett semmit az Orbán-kormány.

Az MNB statisztikája szerint 2010 óta minden évben gyengült a frank árfolyama. Emiatt egy átlagos havi törlesztő részlet összege 2010 óta 70%-kal növekedett. Az MSZP a „devizahiteles hajóágyú” 2010-es elszabadulása óta hangoztatja, hogy alapvetően nem a devizahitelekkel, hanem a frank árfolyamával van a baj. Ezért az Orbán-kormánynak nem különböző bíróságokra kellene várnia, hanem a gazdaságot kellene rendbe tennie. Amíg nem lesz kiszámítható gazdaságpolitika Magyarországon, kifizethető törlesztőrészletek sem lesznek.

Az Orbán-kormánynak legalább mandátuma végnapjaiban illene arról nyilatkoznia, hogy szeretné rendbe hozni azt, amit a bukott, kiszámíthatatlan gazdaságpolitikájával, a svájci frank árfolyamának bedöntésével okozott.

A probléma megoldása, a 150 ezer bajban lévő család megsegítése nem fog menni az érintettek bevonása nélkül. Kormányra kerülése után az MSZP egy devizahiteles kerekasztalt haladéktalan létrehozása mellett a devizahiteles mentőcsomagjának elfogadását is azonnal javasolni fogja.

Simon Gábor,
a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke
az MSZP elnökhelyettese