MTI/mszp.hu
2011. szeptember 13. 16:14

Dilettáns a devizahitelek végtörlesztésére vonatkozó javaslat

Jó szándékúnak, de dilettánsnak és kivitelezhetetlennek nevezte a gazdasági bizottság szocialista alelnöke keddi sajtótájékoztatóján a devizahitelek egyösszegű, rögzített árfolyamon történő végtörlesztésére irányuló kormánypárti tervet.

"Az a javaslat, amely egyszerre dönti be a forint árfolyamát, rántja le a budapesti értéktőzsdét és vágja haza a két magyarnak mondott bankot, az OTP-t és az FHB-t, és amelyről ráadásul a jogszerűségét megkérdőjelező szakértői vélemények váltak ismertté, valószínűleg nem jó" - értékelt Józsa István.

Véleménye szerint a kormánynak körültekintőbbnek kellene lennie, "nem lehet ugyanis következmények nélkül vad, meredek ötletekkel bombázni a piacot". A szocialista politikus rendkívül kockázatosnak nevezte, hogy a javaslat megismerése után többen a banki hitelezés szűkítését vetítették előre.

Józsa István szerint ez beláthatatlan következményekkel járna, mivel a gazdasági növekedés egyik legnagyobb akadálya jelenleg is az alacsony banki finanszírozás. Mint mondta, több ok miatt lehet bírálni a bankokat, "ennél csak az rosszabb, amikor nincsenek bankok, nincs finanszírozás", ezért - folytatta - meg kell találni a megoldást, hogy bár a fogyasztók érdekében a kormány "a bankok körmére nézzen", biztosított maradjon a gazdaság finanszírozásához szükséges környezet.

Mivel szerinte ennek a feladatnak Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter képtelen eleget tenni, át kellene adnia a helyét "valaki másnak, mondjuk Varga Mihálynak".

Simon Gábor, a fogyasztóvédelmi bizottság MSZP-s elnöke kedden korábban a rögzített árfolyamon történő egyösszegű végtörlesztésre vonatkozó kormánypárti elképzeléssel kapcsolatban azt mondta, egyelőre korai lenne állást foglalni, az eddig elhangzottak alapján ambivalensek az érzéseik azzal kapcsolatban. Hozzátette, a hitelek átváltásának és a devizahitelt kiváltó forinthitel folyósításának részletei egyelőre nem ismertek, az azonban már látszik, hogy a terv csak az adósok - még biztosan fizetőképes - 10-15 százalékának jelent kiutat.