2012. június 05. 16:19

Dilettáns kormányzás, megtört demokrácia, megosztott társadalom, növekvő korrupció – illúzióvesztés

Kisiklott forradalom – a József Attila Alapítvány kormányértékelő tanulmánykötete.

Kisiklott forradalom – a József Attila Alapítvány kormányértékelő tanulmánykötete.

Bemutatták a József Attila Alapítvány kormányértékelő sorozatának legújabb, második kormányértékelő kötetét, amely a második Orbán-kormány második évének tevékenységét elemzi.

A ” Kisiklott forradalom” című kötet arra mutat rá, hogy a 2010-ben alakult kormány első évében történt rombolás tovább folytatódott, még nagyobb károkat okozva a magyar társadalomban, jogállamban és gazdaságban – az élet szinte minden területén. Miközben még a vártnál is gyorsabban és kíméletlenebbül építették le a köztársaság intézményeit, aközben a kormány jelentős szakpolitikai deficittel küszködik, a gazdasági ”szabadságharc” behorpadt, a megosztó szimbolikus politika határon túlra való kiterjesztésével Magyarország egyre inkább elszigetelődik a demokratikus világtól, és a teljesíthetetlen várakozások nyomán általános apátia és illúzióvesztés lett úrrá a magyar társadalmon. Nemcsak a kormányzati munkát jellemzi az esetlen improvizálás, de a Fidesz taktikai játszmái is pusztán a túlélést szolgálják: 2010-ben nem kezdődött új szakasz a legújabb kori magyar történelemben, a Fidesz az elmúlt húsz év legrosszabb hagyományait folytatja.

A Szekeres Imre kuratóriumi elnök által vezetett József Attila Alapítvány kiadványsorozatának legújabb kormányértékelő kötete a második Orbán-kormány második évi tevékenységét vizsgálja objektív, szakpolitikai fókuszban. A kötetet ezúttal is Szeredi Péter és Szigetvári Viktor szerkesztette.

A ”Kudarc, de nem bukás” című bevezető tanulmány – a politikai folyamatok mellett – a kormány szakpolitikai teljesítményét, a kormányzás módszerét, valamint a demokratikus jogállam és a közigazgatás állapotát, a kialakult pártstruktúrát és a politikai erőteret vizsgálja.

Több tanulmány elemzi a kormány kudarcos, a nemzetközi pénzügyi és gazdasági folyamatoktól Magyarországot egyre inkább elszigetelő, ellentmondásos gazdaságpolitikáját; az iránytalan, a szegényeket megbélyegző, a munkavállalókat és alacsony jövedelműeket hátrányosan érintő társadalompolitikát; valamint a tévutas oktatáspolitikáját. Idén is feldolgozásra került a kormány elszámoltatási politikája, a kül-, a nemzet- és a biztonságpolitika, de az új Alaptörvény ellentmondásai is.

A kötet szerzői saját szakterületük elismert szakértői, akik a tudományos életben, vagy a kormányzati munkában szerzett tudásukat, tapasztalatukat felhasználva adnak leíró, egzakt értékelést a kormány működéséről. A kötet szerzői: Agárdi Péter, Bíró Boldizsár, Bíró Nagy András, Boros Tamás, Csáki György, Csernyánszki Judit, Dékány András, Enyedi Krisztián, Forgács Imre, Gerő András, Hadnagy Miklós, Hoffman István, Horváth Eszter, Katona Tamás, Keil András, Kiss Ambrus, Kökény Mihály, Krémer Balázs, Lakner Zoltán, Mesterházy Szilvia, Reiner Roland, Szabó Kata, Szeredi Péter, Szigetvári Viktor, Teleki András és Varga Áron.