mszp.hu | Belföld
2021. május 31. 12:44

Döbbenetes gyermekszegénység: azonnali cselekvésre és korszakváltásra van szükség!

Döbbenetes gyermekszegénység: azonnali cselekvésre és korszakváltásra van szükség!
A fiatalok körében látható ma talán Magyarország legsúlyosabb társadalmi válsága – az MSZP programja jövő nyártól garantálja az azonnali intézkedéseket és a várva várt társadalmi fordulatot, gyermekeink és jövőnk megmentését.

Szomorú ünnep ez a mai, hiszen a világ szégyenei lettünk az elmúlt években azzal, hogy már közel félmillió gyermekünk él minden nap éhezve és mélyszegénységben, miközben a fideszes magyar kormány több mint 11 éve még a családi pótlékot sem emelte meg egyetlen fillérrel sem – emelte ki vasárnapi, gyermeknapi online sajtótájékoztatóján Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője.

Elmondta, Magyarországon ma a statisztikák szerint 380-420.000 gyermek él mélyszegénységben, akiknek csekély esélyük van arra, hogy felnőttként megfelelő munkához és ez által méltó életkörülményekhez jussanak. „A jelenlegi válság csendes elszenvedői is a gyermekek, mivel a nehéz helyzetben élő családokat fokozottan hátrányosan érinti a válság. Az ilyen családokban felnövő gyermekek esetében a digitális eszközötök hiánya, a szociális hálózat meggyengülése, a munkanélküliség növekedése, az élelmiszerárak gyors emelkedése, az intézmények hiányos működése fokozza az amúgy is súlyos lemaradásukat a jobb sorsú társaikkal szemben”.

A szocialista politikus rámutatott, a hivatalosan „családbarát” kormány közömbösen szemléli a sanyarú gyermeksorsokat, hiszen a válság közepén a családok védelme érdekében „csak annyira futotta a Fidesznek, hogy a családügyi államtitkárból minisztert csinált, aki 3,4 milliárd forintot szór el arra, hogy a kormány „családbarátságát” hirdesse.

Erre számíthatnak a magyar gyermekek és a családok a Fidesztől! Érdemi támogatás helyett 3,4 milliárd forintba kerülő plakátokra! (...) Tárgyalni sem voltak hajlandóak a magasabb összegű családtámogatásokról és a nehéz helyzetbe került családok decemberi rendkívüli támogatásáról. A magát családbarátnak nevező kormány még arra sem volt hajlandó az elmúlt 11 év alatt, hogy legalább a családi pótlék összegét megemelje” – hívta fel a figyelmet a kormányzati szavak és tettek közti óriási ellentmondásra.

„Az MSZP szerint azonban a stabil társadalom alapja a családok biztos megélhetése, ezért úgy gondoljuk, hogy egy olyan Magyarországot kell létrehoznunk, amelyben az emberek segítséget és esélyt kapnak arra, ahol a jobb élet nem privilégium! A Magyar Szocialista Párt „Kormányváltást! Korszakváltást!”című előválasztási programjának ezért hangsúlyos eleme a gyermekszegénység felszámolása és a családok támogatása” – ismertette Bangóné.

Pártja nevében ismételten követelte, hogy a 11 éve változatlan családi pótlék összegére emelkedjen a duplájára, a GYES és a GYET radikálisan növekedjen, valamint az összes családtámogatási juttatás értékállósága törvényben legyen biztosítva. „És mivel a gyermekek után járó adókedvezményt az alacsony jövedelműek közül nem mindenki tudja igénybe venni teljes összegben, ennek kiküszöbölése érdekében javasoljuk egy olyan kiegészítő családi pótlék bevezetését, amellyel minden adókedvezményre jogosult család hozzájuthat az adókedvezmény alapján elérhető gyermekenkénti támogatásokhoz” – tette hozzá

Javasolta, a már meglévő egyéb kedvezmények, vagyis a négy- vagy többgyermekes édesanyák kedvezményének, illetve a 25 évnél fiatalabbak és az első házasok kedvezményének megtartását és kezdeményezte, hogy a szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek az ingyenes étkezésen túl kapjanak egyéb, rendszeres természetbeni juttatásokat is, mint például iskolai felszereléseket, ruházatot és tornaszereket.

Bejelentette, a Magyar Szocialista Párt egy ún. minimum örökség bevezetését is javasolja a fiataloknak, amely segítséget adna az önálló felnőtt életkezdéshez. „Ez azt jelenti, hogy az állam takarékszámlán gyűjtene a fiatalok számára kötött felhasználású megtakarítást, amit minden 18 évet betöltött fiatal felhasználhatna. A minimum örökséget egyrészt lakhatásra, lakbér- és rezsiköltségekre és új lakás vásárlására, másrészt felsőoktatási, vagy más fajta felnőttképzés, esti iskola, szakmai képzés, nyelvtanfolyam tandíjának finanszírozására lehetne költeni” – magyarázta el.

„A Fidesz semmit sem tesz a szegénység felszámolásáért, pedig az már sajnálatosan rengeteg gyermeket érint Magyarországon. Éppen ezért 2022-ben véget kell vetnünk annak a korszaknak, amely eltűrte a növekvő szegénységet gyermekeink százezreinél és minden gyermeknek meg kell adnunk a lehetőséget egy jobb életre” – emelete ki végezetül Bangóné Borbély Ildikó, majd boldog gyermeknapot kívánt az MSZP nevében a magyar gyermekeknek.