2012. július 13. 11:12

Döbbenetes visszaesés a soproni turizmusban!

A fő gond az, hogy a visszaesésben a Fideszes városvezetésnek oroszlánrésze van. Ezt nem csak mi állítjuk, hanem a szakmai szervezetek képviselői is. Sajnos, Sopronban nincsenek turistákat csalogató rendezvények, és nincs együttműködés sem a városvezetés és az idegenforgalomban dolgozók között. (Lásd: Kisalföld 2012. július 10. - Turizmus: gyengült Sopron)

A párbeszéd hiányának fő oka az, hogy óriási hiba volt megszüntetni az idegenforgalmi igazgató tisztségét. Nincs a városban gazdája ennek a területnek. A korábbi ciklusokban külön idegenforgalmi csoport (beutaztatással foglalkozó) dolgozott a Pro Kultúrában évi több tízmilliós költségvetéssel. Országos lapokkal terjesztett kiadványokkal, szakmai kiállításokon való szervezett közös megjelenéssel generálták és fogták össze Sopron idegenforgalmát. Mára ez teljesen leépült.

Az sem tett jót, hogy a Fő tér és a Tűztorony felújítása most már 3-4 éve húzódik, pedig a 2010-es választáskor még a beruházások felgyorsítását ígérte a Fidesz. Az a beruházási tempó, amivel Sopron jelképe megújul, egy középkori templomépítéshez hasonlít, amely akár évszázadokon át tartott.

Sajnos, Sopron utóbbi 4 évben történt eladósítása is nehezíti a helyzetet, pedig az biztos, hogy az idegenforgalomra Sopronnak, áldoznia kell. Az évi több mint százmilliós idegenforgalmi adó bevételért a városnak cselekednie is kell, ahogy ez történt korábbi években.

Ebben a kérdésben egy leendő szocialista városvezetés gyökeresen más szemléletet fog képviselni. A párbeszéd és a közösen kialakított városmarketing nélkülözhetetlen. Sopronnak 2006-ban elkészült a Turisztikai Koncepció, amit a GKI készített, ajánljuk a jelenlegi városvezetésnek, hogy vegyék elő és okuljanak belőle. Mindemellett a normális emberi hang, egy kis odafigyelés szintén sokat segíthet.

Kalmár István,
MSZP Soproni Szervezet, elnök