Külföld | dohány közlemény
2013. október 08. 11:08

Dohánytermék irányelv az egészség megóvásáért

"Mindennap 2000-en, éves szinten pedig 700 ezren esnek áldozatul a dohányzás káros hatásainak Európában. Az európai dohánytermék irányelv mezőgazdasági bizottsági jelentésének szerzőjeként azokkal az intézkedésekkel értek egyet, amelyek a dohányzást érdemben csökkentik. A Mezőgazdasági Bizottság nevében javaslatot tettem a fiatalkori dohányzás hatékony visszaszorítására, amelyet az "Európai Dohányzás Megelőzési Alap" felállításával érhetünk el. Szintén kezdeményeztem, hogy a dohánytermékek internetes kereskedelmét uniós szinten tiltsuk be, mivel ez lehet a leghatékonyabb módja a fiatalok egészségvédelmének és az illegális kereskedelem visszaszorításának." - mondta Tabajdi Csaba, az uniós dohányirányelv mezőgazdasági bizottsági véleményének szerzője.

A szocialista politikus hozzátette: "Nem hozhatunk azonban olyan intézkedéseket, amelyek az európai dohánytermesztés megszűnéséhez, vagy az illegális dohányforgalom emelkedéséhez vezetnek. A dohányzásellenes rendelkezések mellékhatásaként a dohánytermesztőket nem hozhatjuk kilátástalan helyzetbe olyan elszegényedett régiókban, ahol a dohánytermesztésen kívül nincs más munkalehetőség. Európában 400 ezer mezőgazdasági termelő sorsa függ a dohánytermesztéstől, míg Magyarországon 30 ezer nyírségi, hajdúsági és kiskunsági embernek biztosít egyedüli megélhetési forrást a dohánytermesztés."
 
"A dohányosok jogairól sem feledkezhetünk meg! Mielőtt döntést hoznánk, fel kell mérnünk, ők hogyan látják, miképpen csökkenthetőek a dohányzás káros hatásai. Nem szabad bűntudatot ébresztenünk a dohányosokban, hanem a felelősségérzetüket kell erősítenünk. Az ő együttműködésük nélkül nem lehet érdemi javulást elérni, hiszen az ő életükről van szó. Az uniós dohánytermék irányelv nem a dohányosok ellen, hanem pont ellenkezőleg, értük van!" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba.