Észak Online
2011. november 11. 16:34

Dolgozhatunk majd, mint a güzü, éhbérért

Ha elfogadják az új Munka törvénykönyvét. Megyénkben például alacsonyabb lehet a minimálbér, mint máshol.

Pontosan azokban a térségekben lehet kevesebb a minimálbér, ahol a legkiszolgáltatottabbak a munkavállalók – legalábbis, ha a parlament jelenlegi állapotában fogadja el a most tárgyalni kezdett új Munka törvénykönyve tervezetét. De nemcsak ez a baj a jogszabállyal, hanem szinte minden: a kormány több, a munkavállalók már korábban megszerzett jogát – például a délutános műszakpótlékot – eltörölné, és még a jelenleginél is kiszolgáltatottabbá tenné a munkavállalót. Ha a tervezetet így fogadják el, akkor a jövőben többet dolgozhatunk, kevesebb pénzért. Minderről Gúr Nándor szocialista országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottságának tagja beszélt pénteken Miskolcon.

„A kormány a munkavállalók egyes csoportjaira eltérő összegű kötelező legkisebb munkabért állapíthat meg. A kötelező legkisebb munkabér összegének és hatályának megállapításánál figyelembe kell venni különösen a munkakör ellátásához szükséges követelményeket, a nemzeti munkaerőpiac jellemzőit, a nemzetgazdaság helyzetét, az egyes nemzetgazdasági ágazatok és az egyes földrajzi területek munkaerő-piaci sajátosságait" – áll az új Munka törvénykönyve tervezetében, melyet ezen a héten kezdett el tárgyalni az országgyűlés. Ezzel kapcsolatban Gúr Nándor kijelentette: a tervezetbe utólag bekerült kitétel nyilvánvalóan azokat a térségeket sújthatja, ott állapíthat majd meg a kormány alacsonyabb minimálbért, ahol nagy a munkaerő-kínálat, de alacsony a kereslet. Ebbe a körbe tartoznak a leszakadt térségek, köztük megyénk is. Szerinte inkább járulék- és adókedvezményekkel kellene javítani a beruházási és foglalkoztatás-bővítési hajlandóságon, nem pedig az emberek kiszolgáltatottságának növelésével.

A készülő jogszabállyal kapcsolatban elmondta: a kormányzat az előkészítés során csak azokkal nem egyeztetett, akikkel kellett volna, vagyis a munkaadókkal és a munkavállalókkal. Igaz, látszategyeztetést megkíséreltek, a hozzájuk lojális szakszervezeti vezetőket leültették, megkávéztatták, s megkínálták őket egy pohár ásványvízzel.

Így történhetett, hogy egy olyan jogszabálytervezetet állítottak össze, amelyben az általuk megsanyargatott munkaadóknak lehetőséget adnak arra, hogy a munkavállalókkal fizettessék meg bevételkieséseiket. Ezért nem lesz délutános műszakpótlék, ezért csökkentik drasztikusan az éjszakás pótlékot, ezért fizettetnék meg a dolgozókkal a nem szándékosan okozott károkat, ezért lazítanának a rendkívüli munkavégzést elrendelő szabályokon, vagy ezért lehetne olyan kollektív szerződéseket kötni, amely a munkavállalókat a törvénykönyvben foglaltaknál is hátrányosabb helyzetbe juttatná. Gúr Nándor arra is felhívta a figyelmet, hogy a tervezet szerint például a jövőben olyan munkaszerződéseket is meg lehetne kötni, melyben a dolgozók által végzett túlóra díjazását már beépítenék az alapbérbe. Lehet az az alapbér a minimálbér is, ha ilyen tartalmú szabály szerepel a dolgozók szerződésében, nem kell nekik túlórabért fizetni, s még szabad napot sem kapnának a túlmunkáért. Tehát ez látszatbeépítés is lehet, amely forinttöbbletet nem hoz a munkavállalók számára.

A szocialista politikus megítélése szerint a jelenlegi törvénytervezet korrigálni sem lehet, egy az egyben ki kellene dobni a kukába. „Ha nem képesek normális Munka törvénykönyvét, normális gazdaságpolitikát csinálni, ha nem tudják és nem akarják betartani azokat az ígéreteiket, amiket a választások előtt hangoztattak, le kell tenni a lantot. Ma már kevés, ha Matolcsy György, a bukott gazdaságpolitika atyja lemond, ma már ott tartunk, hogy lassan az egész kormánynak távoznia kell!" – jelentette ki.