mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. október 01. 13:23

Dombrovskis-levél: még sok kérdés van függőben a magyar jogállamiság kapcsán

Dombrovskis-levél: még sok kérdés van függőben a magyar jogállamiság kapcsán
Továbbra sem teljesen megnyugtató még a helyzet az Európai Unió és a magyar kormány közötti tárgyalások eredményességét illetően a helyreállítási alap pénzei kapcsán, legalábbis ez derül ki Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság gazdasági ügyekért felelős alelnökének válaszleveléből, amelyet a napokban küldött meg egy írásbeli kérdésemre.

Magyarországnak az úgynevezett helyreállítási alapból 2300 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatás és 3800 milliárd forint kedvezményes hitel járna, ha sikerülne végre megállapodásra jutnia a Fidesz-kormánynak; igaz, a hitelcsomagot – bár korábban erről nyilatkozott a kormányfő – egyelőre még csak nem is igényeltük hivatalosan.

A gazdasági ügyekért felelős uniós biztos a nekem küldött levelében világossá teszi, hogy Magyarországgal is „konstruktívan együttműködnek” annak érdekében, hogy a magyar terv megfeleljen a helyreállítási alapról szóló rendelet célkitűzéseinek és követelményeinek. Dombrovskis alelnök szerint a Bizottság jelenleg is értékeli, hogy a kormány által beadott nemzeti terv vállalásai mennyiben felelnek meg az országspecifikus ajánlásokban megfogalmazott elvárásoknak, vagy legalább azok jelentős részének. „A Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervről folytatott megbeszéléseink során a magyar hatóságokkal számos kérdésben sikerült az elmúlt hónapokban előre lépnünk. Több pont azonban továbbra is függőben van, többek között a korrupció elleni küzdelemmel és a megfelelő auditálási és ellenőrzési intézkedésekkel kapcsolatban. A Magyarországgal zajló megbeszélések folytatódnak, és azon dolgozunk, hogy értékelésünket a lehető leggyorsabban lezárjuk” – írta hivatalos levelében Valdis Dombrovskis.

Magyarország és minden magyar ember elemi érdeke, hogy az uniós források az utolsó centig megérkezzenek és azokat átlátható módon, a társadalom valódi igényeinek megfelelően költsék el. Ellenzéki politikusként egyértelmű célom, hogy minden forrás lehívását elősegítsem, a megfelelő jogállami garanciák megteremtésével együtt. Abban az esetben, ha nem sikerül december 31-ig megállapodnia a kormánynak Brüsszellel, úgy a vissza nem térítendő támogatások hetven százalékát, vagyis több mint 1600 milliárd forintot végleg elveszít Magyarország. Ha egyetlen centet is bukunk a nekünk járó uniós pénzekből, az kizárólag a Fidesz felelőssége és nekik is kell majd vállalni annak súlyos következményeit.
 
dr. Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő
Brüsszel/Budapest – 2022.10.01.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21