mszp.hu | Belföld, Külföld | Donald Tusk Orbán Viktor
2016. május 31. 13:52

Donald Tusknak távoznia kell az Európai Tanács éléről!

Donald Tusknak távoznia kell az Európai Tanács éléről!
Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk büszkeségnek nevezte az Európai Néppárt (ET) tegnapi ünnepségén, hogy párttársa lehet Orbán Viktornak. A lengyel politikus megjegyezte: ha a keresztény-konzervatív pártcsalád nem látja be, hogy Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor nézetei „összeegyeztethetők egymással”, és a kettő csak „együttesen tud teljes körűen választ adni a kihívásokra”, akkor a választók más, „radikális és brutális” válaszokat fognak keresni a válságok megoldására. Az ET elnöke ezzel a kijelentésével – amelyet jobboldali képviselők is megütközéssel fogadtak – teljességgel alkalmatlanná vált az európai állam- és kormányfők tanácsának vezetésére és emiatt azonnali hatállyal távoznia kell a posztjáról!

A mai napon levélben fordultam Donald Tuskhoz, világos és egyértelmű állásfoglalást kérve tőle a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor politikájával kapcsolatban. Az alábbi kérdésekre várok tőle mielőbbi választ:
 
– Ön valóban büszke arra, hogy Magyarországon pártkatonákkal töltötték fel az Alkotmánybíróságot, szolgalelkű és elmozdíthatatlan vezetőket tettek az ügyészség, a számvevőszék, a médiafelügyelet vagy épp a Nemzeti Bank élére, ezzel végletesen lebontva a fékek és ellensúlyok rendszerét?

– Ön valóban büszke arra, hogy sötét hátterű, maffiaszerű körök lopják el a magyar termőföldeket, hogy a kormányfő rokonságához közelálló oligarchikus körök teszik zsebre az uniós források szinte minden eurócentjét, miközben ugyancsak uniós pénzből folytatnak „szabadságharcot” az európai közösség ellen?
 
– Ön valóban büszke arra, hogy Orbán keresztényi szolidaritás helyett plakátokon uszít gyűlöletet, a schengeni határok megvédése helyett a szomszédos országokba buszoztatta az ellenőrizetlen menedékkérőket, megvétózott minden lehetséges közös uniós megoldást; hogy Orbán kokettál a szélsőjobbal és Putyin árnyékában közlekedve minden eszközzel az Európai Unió lebontásán dolgozik?
 
Gyenge, az európai közösség érdekében konfliktust vállalni nem merő politikusoknak köszönhetjük közös történelmünk néhány sötét figurájának ámokfutását. Egy erős és szolidáris Európát akaró, felelős politikai vezető az orbáni rezsim működésére nem lehet büszke, nem emelheti azt elfogadhatóvá. Ha ezt teszi, azoknak a szélsőségeseknek a részévé válik, akik Európa vesztét akarják.
 
Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, európai parlamenti képviselő

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21