mszp.hu | Belföld | Civilek
2023. május 18. 14:09

Dönthessenek a helyiek az akkumulátorgyárakról!

Dönthessenek a helyiek az akkumulátorgyárakról!
Az MSZP határozati javaslata szerint a helyben élőknek kell eldönteni, akarnak-e lakhelyük közelébe akkumulátorgyárat vagy sem. A legfrissebb hírek szerint újabb akkumulátorgyárat terveznek telepíteni Debrecenbe. Dr. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a Spirit FM Aktuál című műsorában, csütörtökön elmondta, mind környezetvédelmileg, mind nemzetgazdaságilag negatív hatással vannak a gyárak hazánkra.

A Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselői határozati javaslatot nyújtottak be a héten az akkumulátorgyárak magyarországi létesítésének feltételeiről. A határozati javaslat szerint a 12 kilométeres távolságon belül csak három feltétel együttes teljesülése esetén lehetne akkumulátorgyárat építeni, illetve bővíteni.

  1. Ha a helyben lakók érvényes helyi népszavazáson támogatták a bővítést, illetve a létesítést!
  2. Munkaügyi és környezetvédelmi előírások maradéktalan betartása esetén a beruházó és üzemeltető részéről!
  3. Ha 25 aranykoronánál magasabb minőségű mezőgazdasági földterület nem érintett a beruházásban!

Dr. Tóth Bertalan elmondta, a legújabb akkumulátorgyár esetében, melyet a BMW-csoport számára terveznek építeni, ismét Debrecenbe, már lehetne alkalmazni az MSZP javaslatait. Az akkumulátorgyárról dönthetnének a helyben élők, ahogyan azt szeretné elérni Győrben is jelenleg az ellenzék. Ha törvény írná elő a helyi népszavazást, akkor a gyárak telepítéséről az ott élők dönthetnének. A győrszentivániak a gyár tervét hallva 5 nap alatt 6 ezer aláírást gyűjtöttek az akkumulátorgyár ellen, a hasonló ipartelepek velejáróit pedig a gödiek is elszenvedik, hiszen ott a Samsungnak épült telepe.

Az MSZP frakcióvezetője a gödi időközi választással kapcsolatban elmondta, nem szabad az akkumulátorgyárak ügyét összekeverni az időközi választásokkal. Hozzátette, a közvéleménykutatások azt mutatják, hogy a fideszes szavazók több, mint egyharmada is ellenzi az akkumulátorgyárakat. A magyar választópolgároknak pedig közel 70%-a nem örülne, ha lakhelyének közelében hasonló ipartelep épülne. Az MSZP ezért is küzd Győrben is azért, hogy a helyiek dönthessenek arról, akarnak-e gyárat vagy nem.

Szijjártó Péter szerint a környezetvédelmi előírásokra eddig is és ezután is odafigyeltek. Erre reagálva dr. Tóth Bertalan elmondta, ha valóban fontos lenne a környezetvédelem, akkor nem engednék, hogy értékes termőföldekre telepítsenek gyárakat, valamint, hogy brutális vízigényű iparok épüljenek az aszályok és a globális felmelegedés kellős közepén.

Az akkumulátorgyárakkal továbbá probléma az is, hogy csupán összeszerelőüzemként fognak működni Magyarországon, hiszen a hozzáadott értékkel rendelkező munkát nem telepítik ide Kínából. Ráadásul a gyárban is javarészt külföldi munkaerő fog dolgozni, továbbá a nyereség nagy részét is kiviszi az országból a gyárak vezetése, így nemzetgazdaságilag és környezetvédelmileg sem előnyösek az akkumulátorgyárak Magyarországnak.

Kapcsolódó párttagok