Nyugat.hu
2011. május 25. 12:35

Döntsenek népszavazással a szombathelyi iskolák sorsáról?

Az MSZP-SZTKE frakció és az LMP ma sürgősségi indítványban kezdeményezte a polgármesternél: tartsanak népszavazást arról, egyetértenek- e a szombathelyiek az iskolák összevonásával és megszüntetésével. Ha a közgyűlés nemet mond, tízezer aláírás kell a szavazás kiírásához.

Hetek óta zajlik a vita Szombathelyen az oktatási intézménynek sorsáról. Az elmúlt hetekben nyílt levelek és közlemények sora jelent meg, a rendszerváltás óta talán a legnagyobb tűntetések zajlottak a városban.

A fő kérdés, megszüntessék-e a Szent-Györgyi Gimnáziumot, és összevonják-e a három műszaki középiskoláját, a Puskást, a Savariát és a Gépiparit. Az MSZP-SZTKE frakció és az LMP ezért úgy határozott, népszavazást kezdeményez a szombathelyi iskolák ügyében. (Ez az ötlet nem csenghet idegenül Szombathelyen. A rendszerváltás után itt tartották az első népszavazást, mégpedig arról, megépüljön-e a TOTAL benzinkút a Kiskar utcában.)

A kérdés, amire most a szombathelyieknek válaszolnia kellene, a következő lenne:
„Egyetért-e Ön azzal, hogy 2011-ben és 2012-ben Szombathely Megyei Jogú Város fenntartásában működő oktatási intézmény ne kerüljön sem jogutód nélküli, sem jogutóddal való megszüntetésre, továbbá egyéb módon történő összevonásra?”

A polgármesternek leadott sürgősségi kérelmükben azt írják, hogy a kezdeményezésüket a holnapi közgyűlésen tárgyalják meg. Úgy vélik, hogy a feltett kérdés egyértelműen megfelel a jogszabályi, illetve az SZMSZ-ben rögzített feltételeknek, azaz nem helyi adóra vonatkozó, és nem elfogadott költségvetést módosító kérdés, nem érint közgyűlés hatáskörébe tartozó szervezeti, működési, illetve személyi kérdést, és természetesen nem irányul a Közgyűlés feloszlatására. Részletesen indokolják azt is, hogy a kezdeményezés megfelel az Alkotmánybíróság előírásainak is.

Mi dönti el, hogy lesz-e népszavazás Szombathelyen? Először a közgyűlésnek kell határoznia arról, hogy támogatja-e a népszavazási kezdeményezést. Ha ezt holnap nem teszi meg, akkor a legközelebbi ülésén, maximum 30 napon belül kell erről döntenie. Ha elfogadják a kezdeményezést, jövet a szavazás.

Ha a városatyák nemet mondanak, még mindig lehet népszavazás: ha a választópolgárok 15 százaléka kéri – ez Szombathelyen 10 ezer ember aláírását jelenti – a közgyűlésnek kötelező kiírni a népszavazást.

Az első döntés tehát holnap várható, s hamarosan kiderül, megtartják-e a rendszerváltás utáni második népszavazást is Szombathelyen. Ezúttal az iskolák ügyében.

A cikk folytatása