2012. április 13. 14:09

Dorogra mennek az esztergomi gyerekek

Jelentős bizonytalanságot okoz Esztergomban is az államosított intézmények élén végrehajtott tömeges vezetőváltás, illetve a végleges döntések hiánya.

A Megyei Intézményfenntartó Központ (MIK) hét helyen nyilvánította érvénytelennek a kiírt pályázatot. Többek között nincs végleges igazgatója a Babits Mihály, az Arany János és a József Attila általános iskoláknak. Az érvénytelenítés indoka valamennyi esetben az volt, hogy a pályázatba nem került be a végzettségek közé a „pedagógiai szakvizsga”. Winkfein Csaba (MSZP) megyei képviselő, országos elnökségi tag szerint ezzel a határozattal nem csak a négy pályázót, hanem azt a sok száz szülőt, tanárt és diákot is arcon csapták, akik részt vettek a véleményezési folyamatban.

Winkfein Csaba úgy véli, az érvénytelenített pályázatokkal el akarják venni az emberek kedvét a demokráciától, attól, hogy elmondják a véleményüket egy-egy kérdésben. Ez a határozat azt üzeni, hogy az iskolák vezetőinek kiválasztása továbbra is egy szűk hatalmi kör kiváltsága, egyszerű ember abba nem szólhat bele – mondta a politikus, hozzátéve: a bizonytalanságot jelzi, hogy több tucat gyerek jelentkezik át a szomszédos Dorogra. A beiratkozás ugyanis az általános iskolákba április 23-24-én lesz, s a városban lévő egyházi intézményekben addigra ez már lezajlik.

Szintén nincs új igazgatója a Vaszary Kolos Kórháznak, a Glatz Gyula szociális otthonnak, a Balassa Bálint múzeumnak, valamint a Kőrössy Kollégiumnak. Itt a régi igazgatókat bízták meg az új pályázatig.

A középiskolák tekintetében – Dobó Katalin, Balassi Bálint, Szent Imre – az első kettőnél a régi igazgatók maradtak, ők már több ciklus óta vezetik az intézményeket. A Szent Imre esetében olyan jelöltet hoztak ki győztesnek, akit csak 2 ember támogatott a tantestületből és már csak 3 éve van nyugdíjig. Az illető jelezte is a pályázatában, hogy ha nincsenek vele megelégedve, akkor legalább elküldhetik nyugdíjba.

Winkfein Csaba szerint erősen kétséges, hogyan lehet egy ilyen vezetővel hosszú távra tervezni. Furcsa, hogy valakit úgy neveznek ki, hogy hamarosan betölti a nyugdíjkorhatárt. Eközben máshol, különösen a bíróknak, le kell mondaniuk ebben a korban. Ez logikusan nem magyarázható – mondta a képviselő.