mszp.hu | Belföld | Civilek
2023. június 05. 09:32

Dőzsölés helyett adományozás

Dőzsölés helyett adományozás
Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter 49 üzletember társaságában 5,5 millió forintért étkezett és 7 millió forintért internetezett egy tavalyi repülőútján Kairóba menet. Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke, országgyűlési képviselő 102 ezer forint értékben, 100 kg kenyeret adományozott Iványi Gábor Oltalom Karitatív Egyesületének, hiszen személyenként ennyiért étkeztek a repülőúton az üzletemberek. A szocialista politikus továbbá megkérdezte a honvédelmi minisztertől, milyen információi vannak a repülőútról, mi került ennyi pénzbe.

Amikor családok százezeri mindennapi kenyérproblémával küzdenek, akkor egy honvédségi gépen maximum kanálgéppel ehetnék a babgulyást csajkából az „urak”, mondta hétfő reggeli sajtótájékoztatóján Komjáthi Imre. Tavaly februárban ez nem így történt, amikor Szijjártó Péter 49 üzletember társaságában utazott Kairóba. Az ezen az úton felszolgált vacsora 5,5 millió forintba került az adófizetők pénzéből. „Azt gondolom, hogy ez már önmagában vérlázító” – véleményezte az MSZP társelnöke.

Az 5,5 milliós étkezés azt jelenti, hogy személyenként 102 ezer forintért étkeztek a repülő utasai. Emellett az internet további 7 millió forintba került. „Azt gondolom, hogy minden jóérzésű hétköznapi magyar ember joggal háborodik fel ezen” – mondta Komjáthi Imre. Abból a 102 ezer forintól amennyiért egy ember étkezett, 100 kiló kenyeret lehet venni, ez 2000 szelet kenyeret jelent. Komjáthi Imre ezért vásárolt 100 kiló, azaz 1 mázsa kenyeret, melyet felajánlott Iványi Gábornak, hogy az Oltalom Karitatív Egyesület keretén belül 800 adag étel mellé oda tudják adni. A jelenlegi, megélhetési válsággal terhelt időszakban a magyar adófizetők pénzét meg kell becsülni, tette hozzá az MSZP társelnöke.

Az MSZP országgyűlési képviselője két héttel ezelőtt megkérdezte Szijjártó Pétert, hogy „mi a fenét ettek azon az úton, mi került 5,5 millió forintba, mi került 102 ezer forintba?”. Válaszként csak annyit kapott Komjáthi Imre, miszerint a repülőgépek üzemeltetésével kapcsolatos kérdésekre a Külgazdasági és Külügyminisztérium nem rendelkezik hatáskörrel. Ezért a honvédelmi miniszternek teszi fel ismét kérdéseit a szocialista társelnök, melyek a következők:

  • Mi volt a menü a fedélzeten és milyen italokat szolgáltak fel? 
  • Összesen mennyi alkoholos ital fogyott fajtánként? 
  • Ki szállította a cateringet? 
  • Melyik cég volt a fedélzeti internet szolgáltatója és milyen eljárás keretében választották ki? 
  • Mekkora személyzet állt a delegáció rendelkezésére? 
  • Rendelkezik-e információval arról, hogy mi alapján választották ki Szijjártó Péter küldöttségének üzletember tagjait?
  • Mekkora összeggel járultak hozzá az üzletemberek az utazás költségeihez? 

Kapcsolódó párttagok