mszp.hu | Belföld
2020. május 07. 18:05

Dr. Ádám Antal professzor úr emlékére

Dr. Ádám Antal professzor úr emlékére
Megrendülten értesültünk arról, hogy Dr. Ádám Antal professzor úr magunkra hagyott bennünket.

Távozása komoly veszteség a teljes magyar jogásztársadalom számára.

Dr. Ádám Antal 1949-ben nyert felvételt a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karára, majd itt is kezdte meg oktatói pályáját az Alkotmányjogi Tanszék tanársegédjeként. Az egyetemi ranglétrát végigjárva előbb adjunktusként, docensként, majd egyetemi tanárként dolgozott, míg végül 2000 márciusában a professor emeritus címet is elnyerte. Gyakorlatilag egy teljes jogásznemzedék nőtt fel a keze alatt.

Elvesztése azért is különösen fájdalmas számunkra, mert tanítványai közé tartozott a Magyar Szocialista Párt elnöke, elnökhelyettese és frakcióvezető-helyettese is. A tudományos életben szintén maradandót alkotott. Választott tagja volt a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlésének, 1999-től a testület doktora.

Pályafutása során komoly közéleti szerepet is vállalt. Nyolc éven át volt tagja az Alkotmánybíróságnak, részt vett a rendszerváltást követő első Országos Választási Bizottság munkájában, majd a Baranyai Területi Választási Bizottságnak elnöki tisztségét is betöltötte. Kivételes pályafutását, példamutatatását 2003-ban Pécs városa díszpolgári címmel ismerte el.

A Magyar Szocialista Párt ezúton búcsúzik Dr. Ádám Antal professzor úrtól, és tisztelettel adózik emléke előtt.

Dr. Tóth Bertalan, Dr. Szakács László, Dr. Harangozó Tamás