mszp.hu
2023. szeptember 13. 13:06

Dr. Daróczy Zoltán emlékére

Dr. Daróczy Zoltán emlékére
Fájó szívvel fogadtuk a szomorú hírt, hogy elhunyt dr. Daróczy Zoltán, a Debrecen Egyetem egykori rektora, volt MSZP-s képviselő.

Daróczy Zoltán 1938-ban született Bihartordán. Debrecenben, a Kossuth Lajos Tudományegyetem matematika-ábrázoló geometria szakán szerzett középiskolai tanári diplomát 1961-ben. Diplomájának megszerzése után az MTA ösztöndíjasa volt, ezt követően egy évig a Bécsi Egyetem Matematikai Intézetében dolgozott.

Hazatérése után bekapcsolódott az akkor éppen alakuló magyar analízis kutatásokba a Debreceni Egyetemen. 1967-től adjunktusként, 1968-tól egyetemi docensként dolgozott. Ekkor bízták meg az Analízis Tanszék vezetésével. 1975-ben vette át egyetemi tanári kinevezését. 1976-ban a Természettudományi Kar dékánjává választották, 1982-ben az egyetem Matematikai Intézetének igazgatója lett. Daróczy Zoltánt 1984-ben az egyetem rektorhelyettesévé, 1987-ben rektorrá választották három évre. Ezt követően az egyetem Matematika és Számítástudományok Doktori Iskolájának vezetője volt 2008-ig, ekkor professor emeritusi címet kapott.

Tudományos pályája mellett a közéletben, a politikában is részt vett az 1990-es országgyűlési képviselők választásán a Magyar Szocialista Párt Hajdú-Bihar megyei területi listájáról szerzett mandátumot. Négy évvel később az egyik debreceni egyéni körzetet megnyerve, mind az MDF, mind az SZDSZ jelöltjét legyőzve lett újra országgyűlési képviselő. 

1990 és 1994. között a Környezetvédelmi Bizottság tagja, majd egyéni körzeti győzelmét követően 4 évig az Oktatási, Tudományos és Ifjúsági Bizottság tagja volt az Országgyűlésben.

Munkásságáért 2004-ben a Széchenyi-díjat, 2008-ban pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét vehette át. 

Részvétünk családjának, szeretteinek. 

Nyugodjék békében!