mszp.hu | Belföld
2023. május 30. 22:46

Dr. Gurmai Zita: Csökkenteni kell a nemek közti bérszakadék mértékét

Dr. Gurmai Zita: Csökkenteni kell a nemek közti bérszakadék mértékét
„A megélhetési költségek és az élelmiszerárak emelkedése nincsen tekintettel arra, hogy a nők többet dolgoznak, és kevesebb pénzt visznek haza, mint a férfiak” – mondta Dr. Gurmai Zita frakcióvezető-helyettes, az MSZP Nőtagozatának elnöke kedd esti parlamenti felszólalásában.

„Az idei évre vonatkozó minimálbér- és bérminimum emelésről szóló megállapodásban többek között az is szerepel, hogy amennyiben az inflációs prognózist meghaladó lesz az infláció, akkor a munkavállalók, a munkáltatók és a kormányzat tárgyalni fognak egymással egy évközi minimálbér- és bérminimum-emelésről” – kezdte két perces felszólalását Dr. Gurmai Zita.

A kormányzat a tavalyi évben lezajlott bértárgyalások alatt 15-18 százalék közötti éves inflációval számolt. Ezt az inflációs várakozást – úgy tűnik – az élet már régen felülírta, hiszen az idei év első négy hónapjában 24 százalék és 25,7 százalék között mozgott az árak emelkedése.

„Amennyiben beigazolódik az a kormányzati jóslat, hogy decemberre legalább 9,9 százalékos lesz az infláció, akkor is jó esély van arra, hogy az idei év átlagában az infláció átlépi a kormányzat által várt mértéket” – érvelt az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Ha az infláció és bérek viszonyát a nőket hátrányosan érintő bérszakadék szemszögéből nézzük, akkor a mostanra kialakult helyzet a nőket sokkal jobban sújtja, mint a férfiakat. Köztudott, hogy a nők hozzávetőlegesen harmada dolgozik valamilyen típusú részmunkaidőben és jóval kevesebbet keresnek, mint a férfiak. Magyarországon 2021-ben a nők és férfiak közti bérszakadék 17,2 százalék volt, azaz ennyivel kerestek kevesebbet a nők, mint az azonos beosztásban dolgozó férfiak.

„Ha a mostani infláció rövid időn belül nem kezd érdemben mérséklődni, akkor azok a nők, akik gondozói vagy családi feladataik ellátása mellett még részmunkaidős munkát vállalnak, sokkal rosszabb helyzetbe kerülnek, mint voltak 1-2 évvel korábban” – mondta az MSZP Nőtagozatának elnöke.

A mostani gazdasági folyamatok ismeretében a nők helyzetének javítása miatt is mielőbb indokolt lenne a legalacsonyabb bérek év közbeni emelésén elgondolkodnia a kormányzatnak, illetve a szociális partnereknek, a munkavállalóknak és munkáltatóknak.

„A kormányzatnak ezen felül olyan intézkedéseket kellene hoznia, amelyek megszüntetik, de legalábbis érdemben csökkentik a nemek közti bérszakadék mértékét” – összegezte felszólalását Dr. Gurmai Zita.  

Kapcsolódó párttagok