mszp.hu | Belföld
2023. április 20. 13:15

Dr. Gurmai Zita: Méltányos-e a járművezetők csupán 5 százalékos béremelése?

Dr. Gurmai Zita: Méltányos-e a járművezetők csupán 5 százalékos béremelése?
Az MSZP frakcióvezető-helyettese, dr. Gurmai Zita írásbeli kérdést tett fel Lázár János építési és közlekedési miniszternek az állami járművezetők bérrendezésével kapcsolatosan.

Egy napvilágra került javaslat szerint a minisztériumi dolgozóknak jelentős béremelést adna a kormány. A bértábla alján lévő kormánytanácsosoknak 750 ezer forintra nőhet a fizetése, egy főosztályvezető pedig akár havi 2 millió forintot is kereshet.

Ezzel szemben a MÁV-Volán csoportnál a 2023-as évre szóló megállapodás - a márciusi 25,2 százalékos infláció mellett - mindössze 5 százalékos bérnövekedést rögzített, holott a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet 20, a Mozdonyvezetők Szakszervezete legalább 15 százalékot tartott volna elfogadhatónak.

A fentiekre tekintettel dr. Gurmai Zita az alábbi két kérdést intézte a miniszterhez: 

„1. Kíván-e élni azzal a Korm. rendelet módosítása adta lehetőséggel, hogy akár 33-66 százalékos béremelést is biztosíthat a tárcánál dolgozó tanácsosok, főtanácsosok, osztályvezetők és főosztályvezetők részére?

2. Méltányosnak tartja-e ehhez képest a járművezetők 5 százalékos béremelését?”

A közösségi közlekedés fenntartása egy állam működése szempontjából kiemelt fontosságú. Az MSZP azon az állásponton van, hogy a mozdonyvezetők és az autóbuszvezetők szintén jogosultak lennének arra, hogy legalább az inflációs mértéknek megfelelően növekedhessen a bérük. Hiszen egy 5 százalékos fizetésemelés értelmezhetetlen akkor, amikor a legfrissebb, márciusi adatok szerint 25,2 százalékos az infláció. Az emberek a boltokban szembesülhetnek a napról napra magasabb élelmiszerárakkal és a fizetésük elértéktelenedésével. 

Az MSZP szerint itt az idő a cselekvésre, ha az árakat nem lehet letörni, akkor a béreket kell emelni. 

Kapcsolódó párttagok