mszp.hu | Belföld | Oktatás
2023. április 04. 13:58

Dr. Hiller István: A természettudományos képzést meg kell erősíteni

Dr. Hiller István: A természettudományos képzést meg kell erősíteni
„Semmilyen módon nem látom a magyar felsőoktatás színvonalának javulását attól, hogy a magyar állam tulajdonából kiadták kuratóriumi, alapítványi kézbe és fenntartásba az intézményeink legjavát és a vidéki tudományegyetemeink mindegyikét” – fogalmazott Hiller István, az MSZP Választmányának elnöke, volt oktatási miniszter az ATV Egyenes Beszéd hétfő esti műsorában.

Közvetlenül százezer magyar fiatal sorsáról van szó, amikor az egyetemi felvételikről beszélünk, családtagokkal és hozzátartozókkal együtt, közvetetten körülbelül félmillió ember érintett a kérdésben. Az idei felvételi jelentkezésekből a következő statisztikai következtetéseket vonhatjuk le: a társadalomtudomány területén 154 százalék, a bölcsészettudomány területén 125 százalék, a jogtudományok területén pedig 139 százalékos a jelentkezők számának a növekedése. A műszaki tudományok területeken 14 százalékos a csökkenés, a természettudományos területen pedig 7 százalékpontos a visszaesés. „Ahová azt mondták, hogy: »Ne menjetek!«, oda özönlenek. Ahová azt mondták, hogy: »Menjetek!«, oda nem mennek” – érvelt Hiller István. 

A legszörnyűbb a pedagógusképzés ügye, ahol 24 százalékponttal csökkent a jelentkezők száma. Ez a visszaeséses elsősorban a klasszikus vidéki tanárképző felsőoktatási intézményekben tapasztalható. Az MSZP oktatáspolitikusa azon az állásponton van, hogy kívánatos cél lenne a természettudományos képzési területeken a hallgatói létszám növelése. „A természettudományos képzést meg kell erősíteni, mert nem lesz elég fizika, biológia és kémia tanár ebben az országban” – mondta Hiller István. Ezen felül pedig több pedagógusra is szükség van, hiszen a szakma öregszik, ráadásul nincs elég jelentkező ezekre a képzésekre, így a nyugdíjba menő kollégák után nem lesz utánpótlás. 

Ebben a modern világban a felsőoktatás színvonala meghatározó szerephez jut. A versenypiacon a színvonal a döntő, hiszen a tehetség, a motiváció és a szorgalom a magyar fiatalokban is megvan. A legalább két idegennyelvet tudó, az atlanti világban otthonosan mozgó középiskolások nem kis része nyugati egyetemre adja be a jelentkezését. Pedig ezekre a fiatalokra nagy szüksége lenne az országnak!

Kapcsolódó párttagok