Belföld | MTVA éhségsztrájk
2012. november 11. 15:08

Dr. Lukács Tamás Bizottsági Elnök Úrnak

Tisztelt Elnök Úr!

Újabb fejlemény várható a november 1-ről 2-ra virradó éjszaka az MTV Kunigunda utcai székházánál történtek ügyében. A Kulturális és Média Bizottság elnöke a bizottság ülésén bejelentette: írásos tájékoztatást kér Böröcz Istvántól, az intézmény vezetőjétől az eseményekről.

A tájékoztatásból megismerhetjük az intézmény álláspontját arról, milyen okból és milyen jogalappal bíztak meg biztonsági őröket a székház előtt demonstrálók és a birtokukban lévő tárgyak erőszakos eltávolításával, miért időzítették az akciót Halottak Napja éjszakájára, miért nem értesítették előre az érintetteteket és a közvéleményt arról, hogy éppen ezen a helyszínen és ebben az időpontban kívánnak szobrot állítani a budai hegyvonulat sürgős megörökítésére.

Ez lehetőséget teremt arra, hogy az emberi jogi bizottság ezt az információt kiegészítve a feltételezett jogsérelem áldozatainak álláspontjával, napirendre tűzze annak vizsgálatát: érte-e sérelem a gyülekezési és véleménynyilvánítási jogot, illetve a tulajdonban esett kár és a rokonszenvezők összegyűjtött aláírásainak eltűnése miatt a tulajdonhoz és személyes adatok védelméhez fűződő jogot. Mindezek vizsgálata az Országgyűlés emberi jogokkal foglalkozó bizottságának illetékessége és felelőssége.

Ezért kérjük, Elnök Urat, hogy:
 

  • - a Kulturális és Média Bizottság elnökénél járjon el annak érdekében, hogy Böröcz István írásbeli tájékoztatását az emberi jogi bizottság tagjaihoz is eljuttassák;
  • - kérjen bizottságunk számára írásos tájékoztatást a demonstráció szervezőitől;
  • - a tájékoztatók birtokában bizottságunk tűzze napirendre annak vizsgálatát, sérültek-e az akcióban az emberi jogok, és milyen módon biztosítható a jövőben e jogok gyakorlása.
Lendvai Ildikó,
országgyűlési képviselő

Nyakó István,
országgyűlési képviselő