mszp.hu | Belföld
2024. február 12. 14:39

Dr. Orosz István (1935-2024)

Megrendülve, mély fájdalommal értesültünk, hogy Dr. Orosz István, az MSZP volt országgyűlési képviselője életének 89. évében elhunyt.
Dr. Orosz István 1935. július 16-án született Mádon. Szakmai, tudományos és politikai pályafutása tekintetében is elvitathatatlan érdemeket szerezett.

1957-ben szerezte meg magyar-történelem szakos egyetemi diplomáját, 1958-ban lett egyetemi doktor, majd 1976-ban a történettudomány kandidátusa, az MTA doktora címet pedig 1998-ban szerezte meg. Egyetemi pályafutása kezdetén tanszéki gyakornok volt, majd 1959-ben már tanársegédként dolgozott, 1962-ben lett egyetemi adjunktus, 1975-ben docens, 1985-ben egyetemi tanár. Tanszékvezetői, dékáni és oktatási-rektorhelyettesi tisztséget is betöltött és több történettudományi társaság vezetésében is vállalt szerepet.

Orosz István, az újkori magyar és egyetemes agrártörténet neves kutatója történészként, egyetemi oktatóként, valamint a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjaként végzett tevékenysége elismerést váltott ki pályatársai körében. Munkásságát, sokrétű, szerteágazó és tiszteletre méltó pályafutását számos díjjal és kitüntetéssel jutalmazták, többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, és a Magyar Érdemrend középkeresztjével ismerték el.

Dr. Orosz István az MSZP 1989-ben történt megalakulása óta segítette a közösség munkáját. 1994-től 1998-ig volt az MSZP országgyűlési képviselője.

Őszinte részvétünk családjának, szeretteinek!