mszp.hu | Belföld
2023. május 22. 09:54

Dr. Szelényi Zoltán: Az egészségügyi szakdolgozók béremelését már megette az infláció

Dr. Szelényi Zoltán: Az egészségügyi szakdolgozók béremelését már megette az infláció
„A bejelentett egészségügyi béremelés csak arra jó, hogy megállítsa az egészségügyi szakdolgozók életszínvonalának zuhanását” – mondta Dr. Szelényi Zoltán, az MSZP egészségügyi kabinetének vezetője.

Önmagában a béremelés ténye örvendetes dolog lenne és biztató, hogy végre az egészségügy egyéb dolgozóira is figyelt a szaktárca. Ennek értelmében a gazdasági, pénzügyi, műszaki és számviteli területeken dolgozók is részesülhetnek a béremelésből. A kormány a közel 84 ezer szakdolgozóra és a 24 ezer – nem gyógyításban dolgozó – egyéb egészségügyi munkavállaló bérrendezésére 50 milliárd forintot különített el.

Ugyanakkor a 18 százalékos béremelés édeskevés akkor, amikor hónapok óta 25 százalék körül van a pénzromlás mértéke, egyes élelmiszerek tekintetében pedig 50-60 százalékos drágulást is mérnek. Ezekből az adatokból tehát megállapítható, hogy a szakdolgozók béremelését már előre megette az infláció, hiszen ez az emelés még a szakdolgozók korábbi életszínvonalának szinten tartásához is kevés. A szakdolgozók között sokan vannak, akik egyedül nevelik a gyermeküket, így az ő fizetésük gyakorlatilag teljes egészében a dráguló élelmiszerekre és a létfenntartás alapvető költségeire megy el.

Ezért arra kérjük a kormányt, hogy ne álljon meg a bérfejlesztéssel, hanem dolgozzon ki egy olyan javadalmazási rendszert, amely inflációkövető, valamint megőrzi az egészségügyi dolgozók fizetésének a vásárlóértékét. A jelenlegi, kiugróan magas infláció legnagyobb nyertese a kormány, hiszen az egyre dráguló élelmiszerekből minden eddigi rekordot megdöntő áfabevételre tesznek szert. Meglátásunk szerint így bőven volna mozgástér a költségvetésben arra, hogy az egészségügyi dolgozók valódi bérfejlesztésben részesülhessenek. Egy valódi bérrendezés pedig megállíthatná az egészségügyi dolgozók elvándorlását.

Az egészségügyi rendszert komplexen kell kezelni, a rendszerszintű problémákra csak egy átfogó egészségügyi reform jelenthetne megoldást. Hiszen a jelenlegi rendszer sem az ott dolgozók, sem betegek érdekét nem szolgálja megfelelően. Biztosítani kellene a dolgozók számára a megfelelő munkakörülményeket, felszerelést, anyagi és erkölcsi megbecsülést. Teljesítményrendszerre és egyéb ösztönzők bevezetésére volna szükség.

A hírek napról napra az egészségügyi rendszer kritikus hibáit tárják fel előttünk, elég ha a mentésirányítás körüli visszásságokra, vagy az összeomlás szélén álló háziorvosi rendszerre gondolunk. Régóta szorgalmazzuk, hogy a kormány dolgozzon ki egy háziorvosi életpályamodellt. Amelynek keretében a kollégákat anyagilag és szakmailag is megbecsülnék. Vonzóvá kellene tenni a háziorvosi rendszert, a lakhatás- és a gépjárműhasználat biztosításával, valamint a szakrendelők megfelelő felszerelésével. Azt szorgalmazzuk, hogy az egyetemi képzésben újra helyezzenek hangsúlyt az egészségügy ezen szektorára is.