mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2023. március 02. 11:42

Dr. Szelényi Zoltán: az orvosoknak támogatniuk kell a kamarát a hivatásért folytatott küzdelemben

Dr. Szelényi Zoltán: az orvosoknak támogatniuk kell a kamarát a hivatásért folytatott küzdelemben
Az orvosi ügyeleti rendszer átalakításával újabb lépés történik a szakmaiság és az önkormányzatiság leépítése felé – értékelte dr. Szelényi Zoltán, az MSZP egészségügyi kabinetének vezetője a kormány azon döntését, hogy megszüntetik a kötelező orvosi kamarai tagságot. Mint fogalmazott, az ügyeleti rendszer átalakítása, ami ellen tiltakoznak az orvosok, sem a háziorvosoknak, sem a mentőtiszteknek nem jó, ráadásul várhatóan romlani fog a szolgáltatás színvonala, ami akár emberi életekbe is kerülhet.

A Magyar Orvosi Kamara azt javasolta a tagjainak, hogy ne írják alá az új rendszerű ügyelet ellátásáról a szerződést. Az egészségügyet felügyelő Belügyminisztérium javaslatára egy nap alatt elfogadta az Országgyűlés kormánypárti többsége a kötelező kamarai tagság megszüntetését. Hogyan értékeli a helyzetet.

Azt gondolom, egy újabb lépés történt az önkormányzatiság leépítése felé. Nézzük az alaphelyzetet: eddig az ügyeleti ellátás önkormányzati feladat volt. Az önkormányzatok szolgáltatókkal szerződtek, akik saját személyi állományból megoldották ezt. Most az Országos Mentőszolgálat alá szervezik át az ügyeleti rendszert, egyúttal kevesebb ügyeleti központ lesz. 16 és 22 óra között a háziorvosok, utána pedig a mentőtisztek ügyelnek. A háziorvosok átlagéletkora 60 év felett van, amikor érthető módon a többségük már nem vállalna ügyeletet. A mentőtiszteknek pedig nincs orvosi diplomájuk, vagyis olyan feladatot kellene elvégezniük, amire nincs képesítésük.

A Magyar Orvosi Kamara szakmai egyeztetést kezdeményezett erről a kormánnyal, de ez nem történt meg.

A MOK valóban nyomást gyakorolt a tagjaira?

Bár a MOK valóban azt javasolta, hogy ne írják alá a tagok a szerződést, nyomást nem tudott volna gyakorolni, hiszen erre nincsenek jogkörei. A kamara csak szakmai ajánlást tett. A háziorvosok közül pedig sokan enélkül is így tettek volna.

Mi lett volna a kormány részéről a járható út?

Alapos helyzetelemzés nélkül bele sem kellett volna kezdeni az ügyeleti rendszer átalakításába. Volt egy nem tökéletes, de működő rendszer. Az ügyelet megszervezése jelentős anyagi hátteret igényel, amivel idáig az önkormányzatok rendelkeztek. Ők kötöttek szerződést, a feladatot szakemberek látták el. A háziorvosok közül az vállalt ügyeletet, aki akart. Volt visszacsatolás, ha az ügyeletet ellátó szolgáltató nem végezte jól a dolgát, a lakosság a polgármesternél panaszkodott, és az önkormányzat kénytelen volt mással szerződést kötni. Ha most az OMSZ látja el a feladatot, Alsónyékről hiába írogat valaki Budapestre az OMSZ vezetőjének, nem fog semmi se történni. Várhatóan romlani fog az ellátás színvonala.

Miért akar akkor a bevált rendszeren a kormány változtatni?

Tartok tőle, hogy a kormány az önkormányzatoknál lévő forrásokra akarja rátenni a kezét. Nem ott lesz a feladat, nem kell rá forrást biztosítani. Ahogy elvették az iskolafenntartói jogokat, úgy az ügyelet átszervezése is része annak a tervnek, hogy kiüresítsék az önkormányzatokat.

Ugyanakkor kevés a háziorvos is, ami indokolhatja az átalakítás szükségességét.

Fontos szakmai aspektus, hogy kevés a háziorvos, erről sok szó esik. Arról kevésbé, hogy kevés a mentőtiszt is, és ők is ellátnak ügyeletet az OMSZ-nél, szintén nem túl jelentős ügyeleti díjért. Azzal azonban, hogy a nyakukba varrnak olyan felelősséget, amire nincs képesítésük, számukra is teher, de egyben jogi és betegbiztonsági probléma is.

Mivel lehetett volna feloldani a helyzetet?

Le kellett volna ülni egyeztetni a Magyar Orvosi Kamarával és a többi szakmai képviselettel. A kormány azonban láthatóan politikai ellenfélként tekint a szakmai szervezetre, pedig mi sem áll távolabb a kamarától, a szakma érdekeit próbálják képviselni. Az orvosok csak azt tehetik, hogy továbbra is a kamara tagjai maradnak, és támogatják a MOK-ot ebben a küzdelemben.