mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2023. június 25. 10:29

Dr. Szelényi Zoltán: Tragikus állapotban van a magyar egészségügyi rendszer

Dr. Szelényi Zoltán: Tragikus állapotban van a magyar egészségügyi rendszer
A Magyar Szocialista Párt a jövő évi költségvetésről szóló országgyűlési vitában is azt az álláspontot képviselte, hogy a kormány politikájának következtében a magyar egészségügyi rendszert teljesen leépült. Ennek következményeit nap mint nap tapasztalhatják az emberek. A kormány nem biztosít annyi forrást az egészségügyre – a jövő évi költségvetésből sem –amennyi ahhoz kellene, hogy érdemben javulhasson a helyzet.

Kórházi osztályok sora zárt be, hiszen a Fidesz elüldözi az orvosokat. Az orvosellenes hangulatkeltés tovább fokozza a helyzetet, a háziorvosokat hátrányosan érintő jogszabályok pedig további elvándorlást fognak eredményezni. 

A háziorvosi rendszerben pedig már eleve súlyos a helyzet, hiszen folyamatosan nő a betöltetlen háziorvosi praxisok száma, jelenleg 621 ilyen körzet van hazánkban, ráadásul a házi gyermekorvosok száma is csökken. Jelenleg több mint 100 ezer gyerek nem jut hozzá semmiféle háziorvosi ellátáshoz. Emellett 2016 óta duplájára nőtt a betöltetlen házi gyermekorvosi körzetek száma. 2010 óta a Fidesz-kormány több mint 5000 kórházi ágyat megszüntetett, emellett több mint 4500 egészségügyi szakdolgozó hiányzik az ellátásból. Ráadásul a hírek szerint a kormány a járóbeteg-ellátás államosítására is készül.

Hazánkban halnak meg a legtöbben rákos megbetegedésben. 100 ezer emberből 325-en hunynak el daganatos megbetegedés következtében. Uniós átlaghoz képest hazánkban halnak meg a legtöbben olyan betegségben, mely megelőzhető lett volna. 

A kormány a gyógyszertámogatásokra is kevesebb pénzt szán, ráadásul a gyógyszerek adóját is megemelte, amelynek következtében jelentősen szűkülhet a kínálat a patikákban. 

A 2024-es költségvetés szinte minden területen tovább rontja a magyar egészségügy amúgy is katasztrofális helyzetét, hiszen a tervezet alapján kijelenthető, hogy nem fog javulni érdemben az egészségügyi dolgozók helyzete és nem várható a kórházi állapotok javulása sem. 

 A jövő évi költségvetésben a 15%-kal emelt egészségügyi kiadások az alultervezett infláció miatt nem fognak érdemi javulást hozni a finanszírozásban, hiszen az egészségügyi infláció 22 százalék körüli, a szolgáltatások díja pedig 14,3 százalékkal emelkedett egy év alatt.

A kormány sokkal kevesebbet költ egészségügyi ellátásra, mint a többi uniós ország. A kormány ezzel a magyar emberek egészségén spórol. 

Dr. Szelényi Zoltán, az MSZP egészségügyi kabinetének vezetője