mszp.hu | Belföld | Energetika
2023. augusztus 28. 12:45

dr. Tóth Bertalan: 3,3 millió ügyfelet vezet félre az állami tulajdonban lévő MVM

dr. Tóth Bertalan: 3,3 millió ügyfelet vezet félre az állami tulajdonban lévő MVM
Az MSZP frakcióvezetője bejelentést tett a Gazdasági Versenyhivatalnál tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat folytatása miatt. Dr. Tóth Bertalan az állami tulajdonban álló MVM Next kereskedelmi Zrt ellen tette a bejelentést, hiszen az, a földgáz egyetemes szolgáltatás keretében kiállított számláin szereplő „rezsiboxban”, a jogszabályi előírásokkal ellentétes módon, önkényesen megválasztott „ár” alapján történő számítással félrevezető, hamis tájékoztatást ad a fogyasztóknak az általuk igénybe vett szolgáltatás „versenypiaci” áráról, és az állami földgázszolgáltatás keretében elért megtakarításról.

Az MSZP országgyűlési képviselője hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, ezzel a félretájékoztatással az MVM Next Zrt. eltérítheti ügyfeleit a kereskedőváltástól, hiszen a „világpiaci árra” alapozott tájékoztatás miatt sokan nem látják reális esélyét kedvezőbb árú szerződés megkötésének.

Dr. Tóth Bertalan kifejtette, a félretájékoztatás úgy valósul meg, hogy a számlán szereplő a „rezsiboxban” feltüntetett megtakarítás értékét a földgáz versenypiaci egységára alapján történő árképzés bruttó értékéhez képest kellene feltüntetni. „A versenypiaci, tőzsdei árképzés alapján ma 240-250 forintos árral kellene számolni a megtakarítást. Az MVM azonban 1020-1030 forintos árral, több mint négyszeres árral számol” – emelte ki az MSZP frakcióvezetője.

Így történhet meg az is, hogy azok a fogyasztók is több tízezer forintos megtakarításról kaptak tájékoztatást az MVM-től, akiknek a teljes időszaki fogyasztását az egy éve „brutálisan” megemelt, 767 forintos lakossági piaci áron számlázta a cég. Ennek köszönhetően számos családnak nem előnyt, hanem kifejezett hátrányt jelent, ha egyetemes szolgáltatás keretében vásárolja a gázt. Az állami ellátás így pedig csak plusz kiadásokat hoz, nem megtakarításokat.

Az MSZP országgyűlési képviselője példaként egy évi 2500 köbméter földgázt használó háztartást vetett fel. „Egy ilyen háztartás – a rezsicsökkentés korábbi formájának megszüntetése után ma – az MVM Next-től hatósági áron 307 forintért kap egy köbméter földgázt. Az MVM Next szerint a versenypiacon ez 1026 forintjába kerülne. A valóságban azonban 240-250 forintért is hozzájuthatna a versenypiacon. Ez az a hazugság, amelyet elfogadhatatlannak tartunk” – foglalta össze a kialakult helyzetet dr. Tóth Bertalan.

Az MSZP frakcióvezetője szerint véget kell vetni a fideszes hazugságáradatnak, az MVM Next Zrt. magatartása pedig nem maradhat következmények nélkül. Elmondta, az MSZP tisztességtelennek és elfogadhatatlannak tartja, hogy egy állami tulajdonban álló gazdasági társaság olyan, az ügyfelei megtartása, és ügyfeleinek az esetleges más földgázkereskedőktől történő távoltartása érdekében valótlan tartalmú tájékoztatást ad a piaci árakról. 

A szocialista politikus szerint az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználók jogos elvárása, hogy a közpénzekből gazdálkodó, és közszolgáltatási feladatot is ellátó állami földgázkereskedő – az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. – ne éljen vissza a kisfogyasztói kör bizalmával, ne csapja be őket saját haszonszerzése érdekében, valós információkat adjon át a számlában előírt tájékoztatási kötelezettség során, valamint, hogy ne a fideszes propagandát terjessze.

Kapcsolódó párttagok