mszp.hu | Belföld
2023. április 24. 15:22

Dr. Tóth Bertalan: A minisztériumi dolgozók fizetésemelésére van pénz, de a pedagógusokéra nem jut?

Dr. Tóth Bertalan: A minisztériumi dolgozók fizetésemelésére van pénz, de a pedagógusokéra nem jut?
„Teljesen álságos történet, hogy az Európai Unióra mutogat a magyar kormányzat ahelyett, hogy megemelné pedagógusok bérét” – mondta Dr. Tóth Bertalan, az MSZP parlamenti frakcióvezetője, a SpiritFM hétfő reggeli adásában.
Jelentős béremelésre számíthatnak a minisztériumokban dolgozó kormánytisztviselők, miközben a pedagógusok béremelésével kapcsolatban a kormány folyamatosan Brüsszelre mutogat. Az MSZP ezért törvényjavaslatot nyújtott be a minisztériumi tisztségviselők és a pedagógusok béremelésének egységes megvalósításáról. 
 
„Tavaly ősz elején, nyár végén emelték a rendvédelmi dolgozók fizetését – helyesen, arra volt forrás. Aztán emelték a miniszterelnök fizetését, ezt már nem tartom annyira helyesnek” – mondta Tóth Bertalan. Az MSZP ekkor azt javasolta, hogy a pedagógusok bérét kössék a kormányfő fizetéséhez, hiszen a pedagógusok azok, akik a jövő nemzedékét nevelik és tanítják. Aztán emelték az MNB elnökének fizetését 6 millió forintra, ekkor arra tett kísérletet a szocialista párt, hogy kössék ehhez a pedagógusok béremelését. „Most pedig a minisztériumi dolgozók fizetését fogják megemelni, illetve adnak erre lehetőséget, most ehhez próbáljuk kötni. De nem tartom valószínűnek, hogy a Fidesz ezt megszavazná” – érvelt Tóth Bertalan.
 
A Fidesz 13 éves regnálása miatt az emberek többsége fél hangot adni az igényeinek, követeléseinek, hiszen retorzió érheti őket ezután. A pedagógusoknak is csak egy része sztrájkol és választja a polgári engedetlenséget lehetőségként, a másik részük inkább csendben marad. A státusztörvény pedig kiszolgáltatottá teszi a pedagógusokat, hiszen egyfajta fenyegetést jelent számukra a kilátásba helyezett folyamatos ellenőrzés és megfigyelés. Pedig minden közgazdász és elemző azt mondja, hogy egy olyan országban, ahol nincs nyersanyag, ott a kiművelt emberfők és a tudás lehetne a legnagyobb erőforrás. Teljesen érthetetlen, hogy ebbe miért nem fektet be a kormányzat. „Már csak ilyen hatalmi gőgnek tudom felfogni, amit művelnek az oktatási rendszerrel és a pedagógusokkal” – mondta Tóth Bertalan.  
 
Az MSZP megkezdte a 2024-es kampányra való felkészülést, amely során a párt helyi szervezetei együttműködésre vannak ítélve a többi helyi ellenzéki pártszervezettel. Hiszen az ellenzéki szavazók is az együttműködést várják el. Azokon a helyeken, ahol az elmúlt négy évben jól működött a szövetség, ahol van megválasztott ellenzéki polgármester és képviselők és meg tudnak egyezni a többi párttal, ott nincs szükség előválasztásra. 
 

Kapcsolódó párttagok