mszp.hu | Belföld
2023. szeptember 25. 20:13

Dr. Tóth Bertalan: Az MVM a rezsiboxban hazug, félrevezető tájékoztatást ad

Dr. Tóth Bertalan: Az MVM a rezsiboxban hazug, félrevezető tájékoztatást ad
Az őszi parlamenti ülésszak nyitónapján dr. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője azonnali kérdést tett fel, melyben arra kereste a választ, hogy a kormány miért nem tesz semmit az MVM - minden bizonnyal - tisztességtelen kereskedelmi gyakorlata ellen.

Dr. Tóth Bertalan elmondta, az utóbbi hetekben számtalanszor próbált választ kapni arra a kérdésre, hogy a kormány miért engedi meg, hogy a villamosművek átverje az embereket. Az illetékes miniszterek azonban össze-vissza, általában mellébeszélve tértek ki a válaszadás elől, tette hozzá az MSZP frakcióvezetője.

A szocialista országgyűlési képviselő ismertette a problémát, mely szerint a gázszámlán a „rezsiboxban” szereplő ár és az abból számolt megtakarítás köszönőviszonyban sincs a valósággal. Ebben a rubrikában ugyanis azt kellene feltüntetni, hogy mekkora megtakarításban részesíti az állami cég a fogyasztót ahhoz képest, mintha a vevő más piaci szereplőtől vásárolná az energiát. Az MVM szerint köbméterenként 1020 forint lenne a szolgáltatás ára, ehhez képest az MVM is fele, valamint harmad ekkora összegért köt szerződéseket a versenypiacon. A földgáz versenypiaci egységára jelenleg 125-130 forint körül mozog. Így az embereknek tehát 250-230 forintért is hozzájuthatnának a szolgáltatáshoz.

„Az MVM tehát a rezsiboxban hazug, félrevezető tájékoztatást ad, azt is mondhatnám, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat” – emelte ki dr. Tóth Bertalan. Hozzátette, az állami tulajdonú cég így hónapról hónapra 3,3 millió fogyasztót ver át havonta.

„Melyik jogszabály, tulajdonosi határozat rendelkezik arról, hogy az MVM 1020 forintos szolgáltatási árral számoljon a rezsiboxban? Meg tudja-e nevezni ezt a jogszabályi előírást, ha pedig nincs ilyen jogszabályi előírás, akkor miért nem lépnek fel az állami cég tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával szemben?” – tette fel kérdéseit dr. Tóth Bertalan.

Kapcsolódó párttagok