mszp.hu | Belföld
2020. június 16. 15:12

Dr. Tóth Bertalan: Bátor és elszánt hazafiakra emlékezünk

Dr. Tóth Bertalan: Bátor és elszánt hazafiakra emlékezünk
Nagy Imre 1956-os miniszterelnök és mártírtársai újratemetésének évfordulója van ma.

Emlékezzünk azokra a baloldali hazafiakra és demokratákra, akik a forradalom mellé álltak, és életüket adták a hazáért, a szabadságért!

Ők hittek abban, hogy fordíthatnak az ország sorsán. Magyarország függetlensége, a szabadság, a jólét és a demokrácia volt a közös céljuk.

Ezekért a célokért volt képes a baloldali Nagy Imre vállalni a történelmi feladatot és a magyar nép oldalára állni. Ezeknek a céloknak és elveknek a tisztelete vitte hazafiként a mártíromságba is.

Nagy Imre legfontosabb üzenete, a hazaszeretet, egyik legfontosabb közös értékünk és összetartó erőnk.

Bátorsága ma is üzen és cselekvésre hív.

A mostani hatalom persze Nagy Imrének az emlékétől és az üzenetétől is szabadulni akar. Szobrát titokban vitette el méltó és közmegegyezésen alapuló helyéről, avítt irredenta emlékművet újraállítva ott. A Fidesz-rezsim ugyanazt teszi, amire 64 éve nemet mondtak a magyarok: üldözi a vélemény szabadságát, kontrollálja a sajtót, megsérti a jogegyenlőséget, tiporja a jogbiztonságot, tagadja a szolidaritást, félelmet és gyűlöletet kelt. Mindennek a tetejébe még lop is a közösből.

Mi, szocialisták, a mai évfordulón is azt keressük, ami összeköt minket, magyarokat, és nem azt, ami szétválaszt. Nagy Imre és mártírtársai céljai: a függetlenség, a szabadság, a jólét és a demokrácia olyan közös célok, melyekért ma is küzdenünk kell. Mindegyik jár az ország minden polgárának, és egyik sem lehet a kegyeltek szűk csoportjának a kiváltsága. Egyiket sem lehet megtagadni egy magyartól sem, sem forrásmegvonással, sem fenyegetőzéssel.

Nem mondhatunk le a célokról, amikért Nagy Imre és társai az életüket áldozták. Nem nézhetjük tétlenül, hogy a magyar nemzet által hozott áldozat egy szűk csoport kezén semmivé foszlik!

A lehető legszélesebb összefogással küzdenünk kell, és küzdeni is fogunk Nagy Imre és mártírtársai céljainak megvalósításáért. Szabad, demokratikus országot akarunk, ahol érvényesül a társadalmi igazságosság.

Közös jövőnkért, Magyarországért!

Tóth Bertalan
az MSZP elnöke, frakcióvezető

Kapcsolódó párttagok