mszp.hu | Belföld | Biztonságpolitika
2023. március 06. 11:01

dr. Tóth Bertalan: Megszavaztatjuk Orbánékat az ENSZ békepárti határozatáról!

dr. Tóth Bertalan: Megszavaztatjuk Orbánékat az ENSZ békepárti határozatáról!
Az MSZP frakcióvezetője közösségi oldalán írta meg, az MSZP hétfőn az Országgyűlés elé terjeszti békepárti határozati javaslatát, melynek célja, hogy az országgyűlési képviselők valódi konszenzussal kifejezzék Magyarország béke iránti elköteleződését.

A Fidesz frakcióvezetője szerint a magyar Országgyűlés még nem hozott békepárti határozatot az orosz agresszió miatt kirobbant ukrajnai háborúval kapcsolatban, ezért ideje, hogy ez megtörténjen. Valóban szükség van arra, hogy a magyar országgyűlési képviselők valódi konszenzussal kifejezzék Magyarország béke iránti elköteleződését – fejtette ki véleményét a szocialista politikus.

Az MSZP valódi békepárti határozatnak az ENSZ Közgyűlése által 2023. február 24-én, a tagállamok 3/4-es többségével elfogadott határozatot tartja. A Fidesz és a KDNP háborús határozati javaslatához ezért módosító javaslatként ennek az ENSZ közgyűlési határozatnak a pontjait terjeszti az MSZP az Országgyűlés elé, hogy a magyar országgyűlési képviselők is erősítsék meg azt. Ez lenne a valódi békepárti nyilatkozat!

Az MSZP a béke pártján áll, és a béke előmozdítását, a magyar emberek, családok biztonságát és megélhetését elősegítő javaslatokat támogatja. A Fidesz és a KDNP háborús határozati javaslata azonban nem ilyen. Kocsis Máté (Fidesz) és Simicskó István (KDNP) háborús határozati javaslata ugyanis – a béke iránti vágy kifejezésén, és néhány támogatható pontján túl – számos csúsztatást, tévedést, hazugságot tartalmaz. A javaslatuk valódi célja, hogy elterelje figyelmet a mindennapi megélhetési problémákról, Európa legmagasabb inflációjáról, a recesszióközeli gazdaságról, a megugró költségvetési hiányról, a csökkenő reálbérekről, az oktatás, az egészségügy a szociális biztonság válságáról, valamint arról, hogy az Orbán-kormány nem tudta megnyugtató mederbe terelni a jogállamisági eljárást sem. Ezért aztán nem jönnek a felzárkózáshoz, fejlesztéshez szükséges uniós források, és a helyreállítási alap pénzei, és Magyarország – az Orbán-kormány antidemokratikus és autokrata politikája, a szövetségi rendszereink érdekeivel ellentétes cselekményei miatt – egyre jobban elszigetelődik az Európai Unióban és a szövetségeseink körében.

A Fidesz és a KDNP háborús határozati javaslatának megszavazása - az emberek egyre nagyobb csoportja számára is egyre nyilvánvalóbban - súlyos, stratégiailag hibás, az ország sorsát évtizedekre meghatározó döntéseinek politikai felelőssége alól mentené fel az Orbán-kormányt. Ebben az MSZP nem kíván partner lenni. Éppen ezért döntött úgy a szocialista párt, hogy valódi békepárti szöveget terjesztünk az Országgyűlés elé.

Kapcsolódó párttagok