mszp.hu | Belföld | Nemzetpolitika
2023. március 31. 12:09

Dr. Tóth Bertalan: Szégyenletes, ami ma a parlamentben történt

Dr. Tóth Bertalan: Szégyenletes, ami ma a parlamentben történt
Szégyenletes, hogy a Fidesz-KDNP képviselői nemet mondtak az ENSZ békepárti határozatára és elfogadták Kocsis Máténak és társainak háborús határozati javaslatát – mondta el Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, pénteki online sajtótájékoztatóján.

Az ENSZ békepárti javaslatának elfogadásával lehetőség nyílt volna arra, hogy az Országgyűlés méltóképp megemlékezzen a szomszédunkban dúló háború egy éves évfordulójáról. A béke iránti elköteleződést most együttesen, az ellenzéknek és a kormánypártnak politikai nézeteltérésektől mentesen, kellett volna kifejezni, ehelyett a kormány ismét belpolitikai játszmát csinált az ügyből.

A szocialista frakcióvezető szerint a képviselőknek most meg kellett volna mutatni az Országgyűlés nevében, hogy a történelem jó oldalán állnak és elítélik az orosz agressziót. Kifejezhették volna egyetértésüket a Ukrajna szuverenitásának, függetlenségének, egységének és nemzetközileg elismert határain belüli területi integritásában, valamint a béke mielőbbi megteremtése érdekében teendő intézkedések mellett is letehették volna voksukat.

Ehelyett a Fidesz-KDNP képviselői egy hazugságokra épülő, a háborúért való felelősséget elmismásoló szöveget erőltettek át az Országgyűlésen. Mert hazugság, hogy az Ukrajnának segítséget nyújtó országok, valamint az Oroszország háborús képességeinek korlátozására irányuló uniós gazdasági intézkedések okozzák az EU-rekord inflációt, és a háború elhúzódását. Tomboló infláció ugyanis – a Fidesz háborús határozati javaslatának állításával ellentétben – már egyedül csak Magyarországon van. Miközben az EU inflációs átlaga már egyszámjegyű, addig Magyarországon még mindig 25% felett van, és a legmagasabb az unióban. Az élelmiszerárak közel 50 %-os emelkedését pedig leginkább a Fidesz által kivetett extra magas adók okozták. 

Az sem igaz továbbá, hogy a magas energiaárakkal Európa finanszírozza Oroszország háborúját, hiszen az orosz gázszállítás aránya 50%-ról 8%-ra csökkent az EU-ban. Magyarország azonban – miközben lenne lehetősége más forrásból, olcsóbban vásárolni – a Szijjártó Péter közreműködésével 2021-ben megkötött orosz gázszerződés miatt Európában a legdrágábban veszi az orosz gázt. 

A kormánypárt békedokumentumának az egyetlen célja elterelni a figyelmet a hazánkat sújtó valós problémákról, azokról a problémákról, amiket a Fidesz-KDNP koalíció okozott. Ilyenek például a mindennapi megélhetési problémák, Európa legmagasabb inflációja, a recesszióközeli gazdaság, a megugró költségvetési hiány, a csökkenő reálbérek, az oktatás, az egészségügy a szociális biztonság válsága, valamint az, hogy az Orbán-kormány nem tudta megnyugtató mederbe terelni a jogállamisági eljárást sem. Ennek pedig az a következménye, hogy már nem küldi a felzárkóztatáshoz szükséges pénzeket az EU. Orbánék autokrata, antidemokratikus politikája miatt nincs forrás az egyre sürgetőbb fejlesztésekre.

Az MSZP – az igazi baloldal pártja – a béke pártján áll, és támogat minden olyan javaslatot, amely a béke előmozdítását, a magyar emberek, családok biztonságát és megélhetését segíti elő. A Fidesz háborús javaslata azonban nem ilyen. A Magyar Szocialista Párt azt javasolta, hogy a Magyar Országgyűlés fogadja el azt a békepárti határozatot, amelyet 2023. február 24-én az ENSZ közgyűlése a tagállamok 3/4-es többségével már elfogadott. Ez a határozat valóban csak és kizárólag a békéről szól. Nincsenek benne elrejtve belpolitikai aknák és hazugságok. Ráadásul erről az ENSZ-határozatról még maga Orbán Viktor is elismerően szólt, vagyis a Fidesz is nyugodtan megszavazhatta volna. Miután a Fidesz és a KDNP képviselői – szégyenletes módon – erre nemet mondtak, az MSZP képviselői nem vettek részt a zárószavazásban.

Kapcsolódó párttagok