mszp.hu | Belföld
2024. február 07. 10:01

Dr. Tóth Bertalan Tuzson Bencének: Ön ellenjegyezné ezt a kegyelmi határozatot?

Dr. Tóth Bertalan Tuzson Bencének: Ön ellenjegyezné ezt a kegyelmi határozatot?
Dr. Tóth Bertalan írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Tuzson Bence jelenlegi igazságügyi miniszternek. Az MSZP országgyűlési képviselője, frakcióvezetője arra keresi a választ, hogy a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének elnöki kegyelmét vajon a jelenlegi igazságügyi miniszter is ellenjegyezné-e, hasonlóan elődjéhez, Varga Judithoz.

Mint ismert, a napokban hatalmas felháborodást keltett Novák Katalin még tavasszal meghozott döntése, mely értelmében elnöki kegyelemben részesített egy olyan férfit, aki a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának ügyeit igyekezett eltussolni. K. Endre vesztegetéssel, fenyegetésekkel vett rá a főnöke által szexuálisan bántalmazott gyermekeket, hogy ne tegyenek terhelő vallomásokat az igazgatóra. Az igazságszolgáltatás mind az igazgatót, mind helyettesét bűnösnek találta és elítélte. 

Mindezek ellenére Novák Katalin tavaly áprilisban a pápalátogatás okán több személyt is köztársasági elnöki kegyelemben részesített, így a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesét is. A kegyelem értelmében pedig a férfi még gyermekek közé is visszamehet dolgozni, valamint büntetlen előéletűvé válik.

Dr. Tóth Bertalan szerint a történések morálisan és jogilag is elfogadhatatlanok. Morálisan elfogadhatatlan, hiszen „egy pedofilt a felelősségre vonás alól menteni kívánó személy nyilvánvalóan nem érdemel elnöki kegyelmet” – fogalmazott az MSZP frakcióvezetője. Hozzátette, az igazgatóhelyettes tettét tovább súlyosbítja, hogy olyan gyermekeket kényszerített hazugságokra, akik irányába teljesen kiszolgáltatottak.

A szocialista országgyűlési képviselő szerint jogilag azért elfogadhatatlan Novák Katalin döntése, mivel a gyermekeket hazánk Alaptörvénye számos rendelkezésével védi. Az Alaptörvény II. cikke ugyanis biztosítja mindenki számára az élethez és emberi méltósághoz való jogot, a XV. cikke pedig kimondja, hogy Magyarország külön intézkedésekkel védi a gyermekeket, míg XVI. cikke speciális gyermekvédelmi rendelkezést tartalmaz. A gyermekeknek továbbá joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéshez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz. Dr. Tóth Bertalan kiemelte, az Alaptörvény kilencedik módosítása – a benyújtók érvelése szerint – pont a gyermekvédelem megerősítését szolgálja.

Az MSZP frakcióvezetője szerint minderre tekintettel érthetetlen az elnöki kegyelem, valamint az is, hogy az akkori igazságügyi miniszter, Varga Judit miért döntött annak ellenjegyzése mellett.

Dr. Tóth Bertalan a következő kérdéseket tette fel a jelenlegi igazságügyi miniszternek, Tuzson Bencének:

  1. Mi az oka annak, hogy elődje ellenjegyezte a kegyelmi határozatot? 
  2. Ön szerint morálisan és jogilag elfogadható-e a kegyelmi határozat meghozatala, illetve annak ellenjegyzése? 
  3. Ön ellenjegyezné-e ezt a kegyelmi határozatot? 
  4. Ön elfogadná-e, hogy a gyermekei olyan iskolába járjanak, amelynek igazgatóhelyetteséről tudja, hogy nemcsak, hogy nem jelenti fel a pedofíliát, hanem kifejezetten akadályozza annak felderítését?

Kapcsolódó párttagok