mszp.hu | Belföld
2023. június 20. 15:26

Dr. Varga László: Az orbáni infláció letörésére tett javaslatokat az MSZP

Dr. Varga László: Az orbáni infláció letörésére tett javaslatokat az MSZP
„A Magyar Szocialista Párt az elmúlt időszakban is folyamatosan tett javaslatokat a hatalmas, Európacsúcs orbáni infláció letörésére érdekében” – mondta Dr. Varga László, az MSZP elnökhelyettese a kedd délutáni sajtótájékoztatóján.

Az MSZP javaslatait annak érdekében fogalmazta meg, hogy könnyebb legyen a magyar emberek, a magyar családok élete. Ilyen javaslat volt a Mentőcsomag a háztartásoknak javaslatcsomag is, amelynek keretében kezdeményeztük az adóstopot, az alapélelmiszerek ÁFÁ-jának és a különadóknak az eltörlését, hiszen ez együttesen több mint harminc százalékos többletterhet jelent az élelmiszerárak tekintetében.

Az MSZP javaslatot tett arra is, hogy a legrászorultabb családoknak adjunk élelmiszer-bankkártyát, továbbá a párt javaslatot tett további nyugdíjemelésre és javasolta, hogy a kisboltoknak és a termelőknek adjunk kompenzációt.

„Folyamatosan teszünk javaslatokat, és azért is tesszük ezt – mert ha kevésszer is – néha a nagy nyomás hatására a kormány egy-egy javaslatot megfogad. Én így értékelem azt is, hogy a legnagyobb Covid-járvány közepette egyik aláírója voltam az akkori frakciónk részéről a SZÉP-kártya zsebeinek átjárhatósága érdekében tett javaslatunknak. Ez azt jelentette akkor, hogy a hideg élelmiszerre is lehetett az ott felhalmozott összegeket fordítani” – emlékeztetett Dr. Varga László.

A kormány először ezt is elutasította, majd a nyomás hatására saját javaslatként megvalósította. A legutóbbi kormányinfón pedig kiderült, hogy újra lehet majd a SZÉP-kártyával hideg élelmiszert vásárolni. „Tehát nagy nehezen ebben az ügyben végre kapcsolt a kormány” – érvelt az MSZP elnökhelyettese.

Arra szólítjuk fel a kormányt, hogy akár a korábbi javaslatainkból, akár a most benyújtott javaslatcsomagunkból fogadjon meg minél több javaslatot a magyar családok érdekében.

Az MSZP azt kezdeményezi, hogy az élelmiszerek és a lakossági energiahordozók maximum 5 százalékos áfa körbe tartozzanak. A hatalmas többlet ÁFA-bevételek miatt a kormánynak bőven volna lehetősége arra, hogy meglépje ezt az intézkedést.  

Az MSZP egy nagyon nehéz gazdasági helyzetben, 2009-ben a távhő ÁFÁ-ját 5%-ra csökkentette, van tehát példa a közszolgáltatások kedvezményes ÁFÁ-jára. A nehéz helyzetbe került családok érdekében most az áramszolgáltatás és gázszolgáltatás forgalmi adóját kellene csökkenteni!

Kapcsolódó párttagok