mszp.hu
2015. április 23. 16:42

Dr. Veres János: a Magyar Nemzeti Bank viselje a károsultak kárát!

Nem jó megoldás az, hogy egy büntetőügy károsultjainak a kártalanítását 10 millió magyar állampolgárra terheli a kormány. A világosan megfogalmazható felelősségi viszonyok miatt a Jegybank felelőssége megáll, ezért a Jegybanknál lévő 220 milliárd forint bőséges megoldás arra, hogy ne 10 millió magyar állampolgár terhe legyen a kártalanítás közvetett forrása.

A Magyar Szocialista Párt a Quaestor ügy kirobbanásakor azonnal jelezte a károsultak felé, hogy segítséget ajánl, amely a káruk mihamarabbi megtérülését eredményezi. Ezen felajánlást követően több mint 100 károsult élt a segítségünkkel, itt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, azaz több mint százan tettek feljelentést az ügyben.

Ezen feljelentések következménye is, hogy a parlament a károk megtérülésével kapcsolatban sebtében elfogadott egy törvényjavaslatot. Ez egyrészt üdvözlendő, hogy a kárt az országgyűlés meg akarja téríteni az embereknek, azonban nem helyes az a módszer, ami szerepel a törvényben a Fidesz javaslatára. – mondta el Dr. Veres János, az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke.

Azaz a Magyar Nemzeti Banknak kellene viselnie a károsultak kárát. Vagyis a Matolcsy György és munkatársai által a több mint 220 milliárd forinttal felpumpált alapítványokba tett pénzeknek (amiből egyébként ők személyesen is jövedelmet húznak) kellene lennie a forrásnak, a károsultak kártalanításának ügyében. Hiszen így nem a 10 millió magyar állampolgár terhe lenne a kártalanítás közvetett forrása.