mszp.hu | Belföld
2023. március 13. 14:12

Dr. Szelényi Zoltán: A kormány öngólt rúgott a MOK megtámadásával

Dr. Szelényi Zoltán: A kormány öngólt rúgott a MOK megtámadásával
A kormány nyílt háborút indított az orvosok legnagyobb szakmai szervezete ellen, amivel öngólt rúgott, hiszen az orvostársadalom, így majd összezár – mondta Szelényi Zoltán, az MSZP egészségügyi kabinetjének vezetője, a Klikk TV Mélyvíz című műsorában.

A Magyar Orvosi Kamara egyik legfontosabb feladata, hogy kontrollálja kik praktizálhatnak Magyarországon. Ha elveszik a kamara jogait, akkor mindenféle kuruzslók és sarlatánok is kezelhetnek betegeket. Most ki dönti majd el kik praktizálhatnak – tette fel a költői kérdést Szelényi Zoltán.

A háziorvosokat érte most a legnagyobb támadás: részben a praxistámogatásokkal, részben az új ügyeletei rendszer bevezetésével. Ez sem emberileg, sem szakmailag nem korrekt. A háziorvosok nagy része 65 év feletti, a fiatalok számára nem elég vonzó a háziorvosi szakma. 35 év alatt mindössze 5 háziorvos van Magyarországon. Nem lesz elegendő háziorvos, ha a kormány nem lép közbe. Háziorvosokból a kistelepüléseken van a legnagyobb hiány.

Az ügyeleti rendszer eddig úgy működött, hogy a település önkormányzata kötött szerződést. Ha a lakosság nem volt elégedett, fel lehetett bontani a szerződést, és mással megkötni. Egyfajta szabadverseny volt, ami garantálta a színvonalat. Mostantól az Országos Mentőszolgálat feladata lesz az ügyeleti rendszer működtetése. Ez önmagában még akár jó is lehetne, bár elvész a közvetlen visszacsatolás, ami eddig az önkormányzatok felé történt. Hiába írnak majd a panaszosok az OMSZ-nek, onnan vagy nem kapnak majd választ, vagy semmitmondó választ kapnak. Ez mindenképp a minőség romlását jelenti majd, ami a betegek gyógyulását vagy életét veszélyezteti– magyarázza Szelényi Zoltán mi a baj az ügyeleti rendszer átalakításával.

Nem csak az a baj, hogy egy országos szerv veszi át az irányítást, hanem az is, hogy lecsökken az ügyeleti pontok száma. Eddig egy vármegyében volt 10-20 ügyeleti hely, most ezt lecsökkentik 4-5 helyre. Ráadásul este 10 után nem orvos ügyel majd, hanem mentőtiszt, akiknek nincs orvosi végzettsége és eddigi is túl voltak terhelve.

Szelényi Zoltán cáfolja a kormány álláspontját, mely szerint a MOK hergeli az orvosokat és kezdett politizálni. Az MSZP egészségügyi kabinetjének vezetője szerint a MOK a betegekért, a gyógyításért, és az orvosokért áll ki.

„Maximálisan szolidáris vagyok a tanárokkal, ezért is jöttem kockás ingben. Nehogy azt higgye bárki, hogy ennek a rendőri gondolkodásnak nem lesz áldozata. Kezdődött a tanárokkal, folytatódott az orvosokkal, de vajon mikor kerül sorra a többi közszolga. Most például elbocsátanak 1000 postást. Úgy tűnik a kormány nem érdekelt abban, hogy az állampolgárok jólétét szolgálja, ezért össze kell állnunk, és szolidaritást vállalnunk. Mindenkinek kockás ingben kellene járnia, ha nem fogunk össze ez a rendőri gondolkodásmód lefogja darálni az országot” - mondja Szelényi Zoltán.

Hozzátette a kormány lassan veszi el a jogköröket, így lassan tompítják a társadalom érzékenységét, nem lehet tudni meddig lesznek az emberek béketűrőek.