2012. augusztus 31. 11:35

Drága élet, drága iskolakezdés

Az életminőség romlásához vezet Magyarországon az a folyamat, melyet az Orbán-kormány gazdaságpolitikája, oktatáspolitikája kiró a lakosságra. Erről, a mindennapi élelmiszerárak és az oktatás drágulásáról tartott sajtótájékoztatót pénteken reggel Egerben Korózs Lajos, az MSZP Országos Elnökségének tagja, Török Zsolt a párt szóvivője és Pál György egri pártelnök, frakcióvezető.


Mint elhangzott, az utóbbi két év alatt 40 százalékkal drágult a tojás, 20 százalékkal a liszt, és másfélszeresére nőtt az étolaj ára. A közmű – és energiadíjak országos szinten jelentősen növekedtek, például a villamos energiáért átlagosan 8 százalékkal kell többet fizetni, mint egy évvel ezelőtt. Korózs Lajos elmondta: ezek a drágulások mind hozzájárulnak a magyar emberek életminőségének súlyos romlásához, és soha nem látott mértékű szociális katasztrófa van kilátásban, hiszen az Orbán-kormány két éve alatt a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint több mint1 millióval növekedett a létminimum alatt élők száma Magyarországon, amely így már meghaladja a 4 milliót.

A szocialista politikus az oktatással kapcsolatban kiemelte, senki sem tudja ma ebben az országban, hogy hétfőn milyen oktatási rendszerben kezdik meg tanulmányaikat a diákok, óriási a bizonytalanság.

Pál György hangsúlyozta, hogy helyi szinten is sokat lehetne tenni az oktatásért, de nem úgy, hogy míg országosan 7 ezer forint egy elsős diák tanszercsomagja, addig Egerben ez az összeg meghaladja a 11 ezer forintot. Ezért az MSZP Egri Szervezetének elnöke arra kéri Habis László polgármestert, hogy az Országgyűlés falain belül is álljon ki az egriek érdekeiért, hiszen nem csak Eger polgármesteréről van szó, hanem mint a város országgyűlési képviselője is sokat tehetne az egriek terheinek könnyítéséért.


- Az MSZP nem csak bírál, alternatív gazdasági programot dolgoz ki szeptember végére, mellyel kapcsolatban vitanapi kezdeményezés is történt – tette hozzá Török Zsolt, szóvivő.