2011. december 15. 10:59

Drága lesz az újévi malac

Minden szakértő egybehangzó véleménye, hogy jelentősen nőni fognak a sertéshúsárak. A legszomorúbb, hogy ezt elkerülhettük volna, ha nem elhibázott gazdaságpolitikát folytat az Orbán-kormány. Úgy tűnik, jövőre lencse a pecsenye.

A dráguló takarmány- és energiaköltségek önmagukban is áremelésre kényszerítik a termelőket és a feldolgozókat, ráadásul 2012-ben a kormány átgondolatlan adó- és bérpolitikája miatt óriásit nő a feldolgozóipar költsége. A felügyeleti díj, a termékdíj, a kötelező béremelés - amiben az a gazemberség, hogy ettől senkinek nem lesz több a fizetése -, a növekvő áfakulcs újabb terheket rónak az ágazatra. Ezt tetézheti be, ha a kormány a fejezeti zárolásokkal is az állattenyésztőket sújtja, ugyanis ez az ágazat csak nemzeti forrásból támogatható.

E mellett az Orbán-kormány nem folytatja a megkezdett állattenyésztés-fejlesztést, hanem a szétaprózott termelést tűzte a zászlajára. Miközben Amerikában az egy termelőre jutó sertéskibocsátás évi 30 000 darab, és még Európa piacvezető államaiban is 15 000 darab, nálunk a sztár az egy porta egy koca program. Ettől nem lesz olcsóbb a sertéshús, sőt kifejezetten romlanának a pozícióink.

Az MSZP követeli, hogy a kormány ne nyúzza tovább új adókkal az ágazatot, és zárolással ne vonjon el nemzeti támogatásokat az állattartóktól. E helyett azonnal vezessen be többkulcsos adórendszert, és a keletkező bevételekből csökkentse 5 százalékra az alapvető élelmiszerek áfáját. Folytassa a vidékfejlesztési programban megkezdett állattartó-telepi rekonstrukciót, és az élelmiszeripar-fejlesztés támogatását. Szociális szövetkezeti alapon erősítse a térségi integrációt. Ezzel és ne a két világháború közötti nosztalgiával erősítse a magyar állattenyésztők és az élelmiszer-feldolgozók pozícióját.

Gőgös Zoltán,
a Mezőgazdasági bizottság alelnöke,
országgyűlési képviselő