mszp.hu | Belföld
2021. december 16. 22:59

Drámai tűzifaár-növekedés: nyúljon a zsebébe a kormány!

Drámai tűzifaár-növekedés: nyúljon a zsebébe a kormány!
Drámai a tűzifaárak növekedése: az elmúlt 8-9 évben 67%-os, a kormány által meghirdetett tűzifaprogram pedig „annyit ér szinte, mint egy halottnak a csók” – mondta Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője, a Spirit FM műsorában csütörtökön.

Egy négyszemélyes háztartás évi tüzelőigénye legalább 100 mázsa tűzifa, a kormány programjában viszont 10-15 mázsányi tűzifát tudnak biztosítani a családoknak - mondta.

„Most zsebbe kéne nyúlni, és támogatni a szociális ellátórendszeren keresztül ezeket az embereket vagy (...) családokat” – mondta a Parlament Népjóléti Bizottságának szocialista elnöke.

A szocialisták szerint emellett energiahatékonysági és épületszigetelési programra, valamint korszerű energia előállítását biztosító technológiák meghonosítására lenne szükség. A kormánynak energiaszegénység-csökkentő programot kellett volna hirdetnie, ahol energiahatékonysági, lakásfelújítási támogatási program keretében segíthetnének ezeknek az embereknek.

Mint mondta, itt olyan lakásfenntartási és szociális szempontokat is figyelembe kéne venni, vagyis olyan megújuló energiaforrással kéne ezeket a háztartásokat ellátni, „amelyeket sajnos most Magyarországon inkább a leggazdagabbak vesznek igénybe”.

„Mi ezzel a politikával mi nem értünk egyet, hogy az olcsó energiát előállító napelemek például a budai villák fűtésére és az úszómedencék vizének a melegítésére szolgálnak” – közölte a szocialisták álláspontját.

„Olyan fordulatra van szükség, amely pontosan szembemegy a jelenlegi kormányzati politikával” – szögezte le.

A háztartások hozzávetőleg 42%-a használ tűzifát Magyarországon - ismertette.

„Most gyorsan a kormánynak kéne zsebbe nyúlni, és támogatni ezeket az embereket a szociális transzfereken keresztül” – ismételte meg.

Éppen az Orbán-kormány volt, amelyik 2012-ben eltörölte a lakásfenntartási támogatást és az adósságkezelési szolgáltatást. Ezek olyan jövedelemkiegészítő lehetőségek volt a települési önkormányzatok kezében, melyekkel a legrászorultabb családoknak tudtak segíteni – mutatott rá.

Ráadásul „éveken keresztül éppen a fideszes politikusok sefteltek a tűzifaprogrammal”; bár a kormány néhány milliárd forinttal évekig támogatta ezt, „de szinte nem volt olyan fideszes helyi politikus, polgármester, aki ne üzletelgetett volna, vagy ne a családtagjait látta volna el a tűzifabiznisz hasznával” – mondta Korózs.

Mint mondta, az önkormányzatoknak kellene jelezniük a problémát a kormány felé, hiszen ők állnak kapcsolatban a lakossággal; a szocialisták lehetősége abban kimerül, hogy „dörömbölnek az ajtón” sajtótájékoztatók és közlemények útján.

Korózs rámutatott: hosszú télre kell számítani, „a kormánynak lett volna lehetősége a tűzifa biztosítására, vagy más lehetőségei, például anyagi források biztosítására a családok számára”.

Azt mondta: még most sem késő; ha „március közepéig, április elejéig fűteni kell a családoknak, akkor még legalább 3 hónapot finanszírozhatna a kormány”.

Kapcsolódó párttagok