mszp.hu | Belföld | Lakásügy
2023. november 06. 13:11

Drámaian csökken a lakásépítések száma

Drámaian csökken a lakásépítések száma
A magyaroknak egyre kevesebb esélye van saját ingatlanhoz jutni, anyagi körülményeik pedig az építkezést még kevésbé teszik lehetővé. Az ingatlanárak emelkedését pedig a bérleti díjak is követik, így már a lakásbérlés is sokak számára komoly tételt jelent, foglalta össze a KSH hétfőn publikált lakáspiaci adatait Korózs Lajos, az MSZP alelnöke.

A KSH hétfőn publikálta a lakáspiaci gyorstájékoztatóját, egyértelműen látszik, hogy drámaian csökken a lakásépítések száma Magyarországon. Országos átlagban 21 százalékkal esett vissza a lakásépítések száma, tüzetesebben megvizsgálva pedig kiderül, Budapesten 29 százalékos, a megyeszékhelyeken 37 százalékos, a kisebb városokban és falvakban pedig 8-8,5 százalékos a visszaesés.

Regionálisan tekintve észak-Magyarországon 63 százalékkal kevesebb lakást adtak át, mint egy évvel ezelőtt. A jövő évre kiadott építési engedélyeket tanulmányozva pedig még elkeserítőbb a helyzet, hiszen 43 százalékos visszaesést lehet megfigyelni. Ez a községekben az 50 százalékot is meghaladja. Ez arra enged következtetni, hogy az emberek felmérve anyagi helyzetüket, úgy döntenek, hogy inkább nem kezdenek építkezésekbe. A Dél-Dunántúlon, kiemelten Baranya vármegyében esett vissza kiemelkedően a kiadott építési engedélyek száma. 

Korózs Lajos szerint mindez annak is köszönhető, hogy jelenleg a kormányban senki sem foglalkozik a lakásügyekkel, valamint annak, hogy a kormányzatnak nincs lakáspolitikai koncepciója. Szükség lenne továbbá bérlakáspolitikára is, ezen belül pedig piaci értékesítésű és szociális bérlakásszektort kellene létrehozni.

Jelenleg hazánkban százezer számra állnak üresen a lakások, ez pedig sem a tulajdonosok, sem a bérlők érdekeit nem szolgálja. Azonban sok esetben a tulajdonosok nem is kívánják kiadni a lakásukat, ez pedig a kormányzatnak is köszönhető.

A lakások kapcsán pedig nem csak a bérbeadásról és az építkezésekről kell beszélni, hanem az energetikai szempontokról is, hiszen az energiaszegénységet csökkenteni kellene. Ebbe beletartozik a panelprogram, a Kádár-kockák újraszigetelése is, de nem csak a hideg kívül tartásáról kell ma már gondoskodni, hanem nyáron a hőség kizárásáról is.

Az MSZP alelnöke szerint a lakástámogatások átalakítása is kiemelten fontos lenne, hiszen az elmúlt 13 évben a kormány csak a jómódúakat szolgálta ki támogatásaival, ideje lenne a rosszabb körülmények között élő, szegényebb állampolgárokat is valódi segítséghez juttatni.

Az elmúlt évtizedben pedig egy „bérlői generáció” nőtt fel, akiknek esélye sincs ingatlant szerezni, hiszen a jövedelmük egyáltalán nem tartotta a lépést az ingatlanárak emelkedésével. 2015 óta megduplázódtak az ingatlanárak, ezt a tendenciát pedig hónapokkal később az albérletek ára is tükrözi. Magyarul, már az albérletárak is olyan szintre emelkedtek, hogy csak nehezen bírják fizetni azt a magyarok, nem hogy lakásvásárlásban gondolkodhatnának.

Korózs Lajos összefoglalva elmondta, a kormánynak lenne mit csinálnia a lakhatás kérdésében is, hiszen egyre nehezebb helyzetbe kényszerülnek magyarok tömegei.

Kapcsolódó párttagok