mszp.hu | Belföld
2023. november 03. 14:10

Drasztikus fizetésemelésre van szükség az elvándorlás megállításához

Drasztikus fizetésemelésre van szükség az elvándorlás megállításához
A tervezett minimálbér-emelésről, az MSZP béremeléssel kapcsolatos javaslatairól, valamint a munkavédelmi kérdések fontosságáról is beszélt Komjáthi Imre országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke az ATV csütörtök esti Egyenes Beszéd című műsorában.
Még idén emelkedhet a minimálbér, mivel a kormány decemberre hozná előre a januárban esedékes emelést. A minimálbér-emelés kérdésével kapcsolatosan Komjáthi Imre elmondta, hogy a bejelentés még a szakszervezeti vezetők szerint is ugyanolyan „parasztvakítás”, mint amikor a kormány azt mondja, hogy „augusztusban dupla családi pótlék lesz, csak azt nem teszik hozzá, hogy szeptemberben nem lesz” – érvelt az MSZP társelnöke. 
 
A kormány döntése nem azt jelenti, hogy decemberben lesz magasabb a fizetés, hanem azt, hogy januárban számíthatnak magasabb bérre a dolgozók. „A Magyar Szocialista Párt már szeptemberben azt mondta, hogy azonnali nyolc százalékos minimálbér-emelésre van szükség” – emlékeztetett Komjáthi Imre. Az MSZP álláspontját pedig a szakszervezetek kérése is alátámasztja, hiszen a dolgozók bajban vannak, nem érnek rá várni, ezért még karácsony előtt szükség volna arra, hogy emelkedjenek a fizetések. 

Az MSZP társelnöke elmondta, hogy a tervezet szerint a kormány 15 százalékkal emelné a minimálbért és csupán 10 százalékkal a garantált bérminimumot, ez utóbbi emelés mértékét „arculcsapásként” élheti meg az a 800 ezer szakdolgozó, akik tisztességgel végzik a munkájukat. 
 
Az MSZP korábban azt is javasolta, hogy legyen adómentes a minimálbér, amely azonnali 15 százalékos emelést jelentene, ami ha kiegészülne a mostani 15 százalékos emeléssel, akkor együttesen már érdemi lépést jelenthetne a fizetések felzárkóztatásának tekintetében. Ugyanis 30-40 százalékos, drasztikus fizetésemelésre van szükség ahhoz, hogy megállítsuk az elvándorlást. 
 
Az MSZP több éve követeli azt is, hogy a munkavállalókkal, valamint az őket képviselő érdekképviseleti szervekkel stratégiai megállapodást kellene kötnie a kormánynak. A munkavédelemnek nem szabadna kimerülnie egy védőkesztyűben és egy védősisakban, hanem például a vegyi gyárakban a szűrőberendezéseket karban kellene tartani, a munkavállalók egészségét pedig meg kellene őrizni. 
 
Tarthatatlan, hogy 2010 óta 1047-ről, 300-ra csökkentették a munkavédelmi ellenőrök számát. Ennek az eredménye meg is látszik hazánkban. „Egyre jobban romlanak a magyar munkavállalók munkakörülményei, munkabiztonságuk, munkaegészségügyi ellátásuk, és ezen mielőbb változtatni kellene” – összegzett az interjú végén az MSZP társelnöke. 
 

Kapcsolódó párttagok