Drasztikusan nő a szegénység Heves megyében

Észak-Magyarországon csaknem 19 százalékos munkanélküliségről beszélhetünk!

Ez a megdöbbentő adat jócskán meghaladja az országos átlagot, mégis igaz, és nem egyedülálló, mert az Észak-Alföld területén is hasonló állapotok vannak.

A Fidesz-kormány mindent megtesz, hogy ezek az adatok kozmetikázva legyenek, és a lakossággal elhitessék: ebben az országban minden rendben van. Azonban ez koránt sincs így.
A téli közmunkaprogrammal igyekeznek javítani a választásokra esedékes foglalkoztatottsági statisztikát.

Az elmúlt két évben jelentősen nőtt az időszakosan vagy tartósan külföldön dolgozók száma. A hazai versenyszektorban kevesebben dolgoznak, mint két évvel azelőtt.

Ma hazánkban minden harmadik fiatal állás nélkül van, és az újonnan megjelenő álláslehetőségek 60 százaléka közmunka! Tehát a legnagyobb esély ma ebben az országban közmunkára van az állástalanoknak.

A szocialista kormányok alatt Heves megye - a főváros közelsége, és a vezetés lobbi ereje miatt - stabil maradt, de az utóbbi három évben, a külföldi migráció magas száma, az építőipar nullára csökkenése, valamint a folyamatosan megszűnő munkahelyek alapján hirtelen gyengülő mutatókkal bír.

A kormány az utóbbi hónapokban gyakorlatilag áttért a kampány üzemmódra; a bejelentések szintjén teljes egészében, az intézkedésekben is egyre nagyobb hányadban a választási szempontok írják felül a költségvetési előírásokat, és egyre gyakrabban a racionális gazdálkodás elemi szempontjait is.

Az utóbbi 2-3 hónap beruházási teljesítményének emelkedése főként a kormányzati megrendeléseknek tudható be, melyek döntő hányadát az Európai Unió finanszírozza. Ezeket az elmúlt években kihagyta a kormány, ezért nem indult el a mai napig Heves megyében az egri és a gyöngyösi kórház fejlesztése, és számos más uniós támogatottságú projekt.

Ma már „jó” a kormánynak az EU, amikor nem tud más forráshoz nyúlni, mivel az emberektől már minden megtakarításukat elvették, mindennapi megélhetésüket sodorták veszélybe, és magának a kormánynak sincs fejlesztésekre felhasználható pénze a stadionokon kívül.

Dr. Sós Tamás
országgyűlési képviselő