Belföld | drogstratégia közlemény
2013. június 26. 16:45

Drogpolitika: egyre távolabb a céltól

Szocialista javaslatra hazánk is elfogadta 2008-ban azt az ENSZ-határozatot, amely 2019-et jelöli meg a tagállamoknak arra, hogy megszüntessék, vagy legalább mérhetően csökkentsék a kábítószer-problémát. Az Orbán-kormány elmúlt három éves intézkedéseinek következményeként ma ettől a céltól távolodunk.

Az Orbán-kormány 2010-ben lesöpörte az elődje által szakmai konszenzussal elfogadott drogstratégiát. Azóta új stratégia nem került az Országgyűlés elé, sem a meglévőhöz nem fogadtak el akciótervet. A sebtében összedobott stratégiai tervezetek pedig nemigen találkoztak a szakma elképzeléseivel, kritikájával annál inkább. Közben a drogbetegek ellátórendszere a brutális forráskivonástól szenved, a szolgáltatók szolgáltatásaikat szüneteltetik, vagy bezárják.

A kábítószer-probléma összetett jelenség, amelyet nem lehet csupán büntetőjogi eszközökkel kezelni. Az Orbán-kormány ennek ellenére szigorítja a büntetőjogi szabályokat, miközben kivonja a forrásokat a prevencióból, a kezelésből. Őszinte "elkötelezettségüket" mutatja, hogy míg korábban évi
egymilliárd forint állt rendelkezésre a költségvetésben kábítószerügyre, ma mindössze 300 millió forint.

Márpedig itt az idő odafigyelni a hazai droghelyzet alakulására, mert aggasztó tüneteket mutat: a legutóbbi ESPAD-kutatás a tiltott és droghasználati célú szerfogyasztás jelentős mértékű terjedését mutatja Magyarországon 2007-hez képest.

Winkfein Csaba,
az MSZP elnökségi tagja