Belföld | drogstratégia közlemény
2012. november 09. 09:01

Drogstratégiát!

Semmi meglepő nincs abban, hogy a hazai drogfogyasztásról szóló legfrissebb jelentés is negatív folyamatokról számol be. Az Orbán-kormány drogpolitikája eddig is legfeljebb a pálinka szerelmeseinek tetszését nyerte el.

A szakma egyértelmű visszaesésről beszél a 2010 előtti állapothoz képest a kábítószer-fogyasztás korlátozása és a prevenció területén egyaránt.

Sajnos az sem meglepő, hogy a Drog Fókuszpont éves tájékoztatásából számos, a kormányra nézve kínos részt töröltek. Naponta megesik ez a közmédiában, miért épp a szintén közpénzből fenntartott minisztériumi háttérintézmény híradása lenne korrektebb?

 Az utolsó kormányzati szintű drogstratégiát 2009 végén a szocialista többségű parlament fogadta el a pártok, a civilek és szakma képviselőivel egyetértésével. Ezt akkor az országban egyedül a Fidesz és KDNP nem támogatta. Amikor pedig 2010-ben hatalomra kerültek, szinte első dolguk volt a stratégia visszavonása.

 Nagyobb baj, hogy a Fidesz stratégiája jelenleg is abban merül ki, hogy bármiféle forrás és kormányzati háttértámogatás nélkül a helyi civil szervezetekre hárítják a felvilágosító-megelőző programok kidolgozását és működtetését. S erre még büszkék is…

 Az eredmény: mind a hagyományos szerek, mind pedig az úgynevezett dizájnerdrogok fogyasztása és terjedése negatív tendenciát mutat. A megoldás azonban szerencsére három szóban összefoglalható: NEMZETI DROGSTRATÉGIA KELL. De gyorsan. Még jó, hogy ilyet írni már nem kell.
 
Winkfein Csaba,
az MSZP elnökségi tagja