2011. március 03. 11:50

Dupla munka fele fizetéssel

A legnagyobb kihívás számunkra, hogy megszüntessük a nemek közötti bérollót.

A nemi alapon történő diszkrimináció tilos az Európai Unióban, azonban a fizetésbeli különbségek még mindig jelentősek a férfiak és a nők között - mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő az Ifjú Európai Szocialisták (ECOSY) téli egyetemén tartott előadásában.

Előadásában az EP-képviselő emlékeztetett arra, hogy idén ünnepeljük a nemzetközi nőnap 100. évfordulóját. Az elmúlt évszázadban óriási előrelépések történtek a női emancipáció terén, a nők azonban még most is hátrányos megkülönböztetésnek vannak kitéve a munkaerőpiacon, holott a nemek közötti esélyegyenlőség nélkülözhetetlen a gazdasági növekedéshez és a társadalmi kohézióhoz.

A bérolló az európai parlamenti képviselő szerint több fizetésbeli különbségeknél: a szektoriális szegregáció, az üvegplafon jelenség valamint a munka és gyermeknevelés nehéz összeegyeztetésének eredménye. Gurmai Zita szerint a gyermekgondozási szolgáltatások fejlesztésével, az egészségügyi rendszerbeli munkakörülmények átalakításával és a nyugdíjrendszerek esélyegyenlőségi szempontok szerinti reformjával lehetne javítani a nők munkaerő-piaci helyzetén és bezárni a bérollót. A nyugdíjrendszerek reformjával kapcsolatban Gurmai Zita elfogadhatatlannak nevezte, hogy a jelenlegi rendszerek gyakran büntetik a nőket a gyermekvállalás és a háztartásbeli és családi feladataik miatt.

Szem előtt kell tartanunk, hogy a munkavállalói jogok alatt mást értünk Európában mint Dél-Amerikában, és hogy nem feltétlenül azonosak a dolgozók igényei Kínában mint Afrikában. Vannak ugyanakkor olyan jogok, amelyeknek egyetemesnek kell lenniük és ezek biztosításában az Európai Uniónak példát kell mutatnia a világ többi része számára ? zárta előadását Gurmai Zita, a biztonságos munkakörülményeket, a sztrájkhoz való jogot, a tisztességes munkabért és a teljes körű egészségbiztosítást említve példaként.