Belföld | éhségmenet 2013
2013. február 04. 15:06

Duzzad az éhségmenet

A héten az ország négy tájáról indultak meg a közmunkások és a velük sorsközösséget vállalók, hogy együtt tiltakozzanak, a kormány szegénységet mélyítő politikája ellen.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből gyalogosan, 2013. február 2-án indult éhségmenet. A Hajdú-Bihar megyeiek a megyei elnökkel és az elnökség tagjaival az élen február 3-án, vasárnap délután Polgár határában várták a Szabolcsból érkezőket. Itt csatlakoztak hozzájuk, és együtt mentek tovább „Munkát! Kenyeret! Tisztességes béreket!”- feliratú, zászlókkal és transzparensekkel.A megyébe érkezőket Polgáron meleg étellel, teával várták a hajdúk, majd egy rövidke pihenő után tovább indultak Tiszaújváros felé. Bár az időjárás nem volt kedvező, jóleső érzés volt, hogy a lakosság a szolidalításáról biztosította az úton haladókat, ezzel is kifejezve elégedetlenségét a kormánnyal szemben.

Volt, aki friss fánkot sütött és kivitte a menetelőknek, így vállalva sorsközösséget a közmunkásokkal.  A menetet a megye határánál várták a borsodiak, akik szintén csatlakoztak.A cél, hogy 2013. február 11-ére, az Országgyűlés tavaszi ülésszakát nyitó napra az ország több pontjáról megérkezzenek az éhségmenet résztvevői Budapestre, és megerősítsék egyetértésüket a Közmunkások Szakszervezetének követeléseivel, miszerint: nem segély, nem alamizsna, hanem munka, kenyér, és tisztességes bér kell a magyar családoknak!

1. A kormány a gazdagokat támogatja az emberek pénzéből. A KSZ követeli az igazságos közteherviselést, az egykulcsos személyi jövedelemadó eltörlését.
2. A kormány a bérből és fizetésből élőket, a munkavállalókat rabszolgának tekinti. A KSZ követeli az emberek kiszolgáltatottságának megszüntetését, a rabszolga-munka törvénykönyvének újra tárgyalását, és a szakszervezetek jogainak visszaadását, kiszélesítését.
3. Az Orbán kormány, népnyúzó, elnyomó kormány. A KSZ követeli az elmúlt két és fél év szociális tárgyú törvényeinek felülvizsgálatát, és újra tárgyalását.

További információk az Éhségmenet hivatalos facebook oldalán.