EB-elnökjelöltek szemtől szemben

Hétfőn, április 28-án közép-európai idő szerint 19 órakor rendezik az Európai Bizottság elnökjelöltjeinek első nyilvános vitáját a hollandai Maastrichtben. A szócsatát élőben közvetíti az Euronews.

Négy jelölt, Jean-Claude Juncker (Európai Néppárt), Martin Schulz (Európai Szocialisták), Guy Verhofstadt (Liberálisok) and Ska Keller (Zöldek) a kontinens jövőjét meghatározó kulcskérdésekről mondja el álláspontját. A rendezvény együttműködő partnerei a az Európai Ifjúsági Fórum (EYF) és a Maastrichti Egyetem.

A másfél órás vita moderátorai az Euronews műsorvezetői, Isabelle Kumar és Chris Burns lesznek. A helyszínen hétszáz fiatal, a televíziós közvetítésben tizenhárom nyelven sok millió néző lehet tanúja a hagyományteremtő rendezvénynek.

A témák között szerepel mindaz, ami fontos lehet az európai fiataloknak. Kérdezhet a résztvevőktől a közönség is, akárcsak azok, akik az interneten követik a közvetítést. Mark Davis, az Euronews online főszerkesztője válogat majd azokból a kérdésekből, amelyeket a #EUdebate2014 címen tehetnek fel az érdeklődők.

Mostanáig az európai parlamenti választások alig befolyásolták, hogy ki legyen az Európai Bizottság elnöke. Ezúttal azonban más a helyzet. A pártok listavezetőket állítottak, akik egyben jelöltek a végrehajtó szerv, a bizottság élére is. Így az idei választásokon már a szavazópolgárok voksai dönthetik el, ki irányítsa a brüsszeli testületet a következő öt évben.

Ön mit kérdezne az Európai Bizottság leendő elnökétől? Küldje el kérdését még az adás előtt a fenti címre, vagy lépjen kapcsolatba velünk a közösségi médiában, a Facebookon vagy a Google+-on.